fbpx hoe oud worden katten met artrose? | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

hoe oud worden katten met artrose?

Terug naar overzicht

De tijd dat katten met artrose zoveel pijn leden dat hun baasje niet anders kon dan hen te laten inslapen, ligt gelukkig al even achter ons. Dierenartsen kunnen de meeste gevallen van artrose vandaag goed controleren, zodat deze katten met artrose toch nog een mooie leeftijd bereiken.

Wat is artrose en hoe herken je het bij katten?

Artrose is een ander woord voor gewrichtsslijtage. Het kraakbeen in het gewricht slijt af en wordt vervangen door bindweefsel en botweefsel. De gewrichten glijden daardoor niet langer soepel over elkaar, met pijn (en soms ontstekingen) tot gevolg. De oorzaak van artrose is niet altijd duidelijk vast te stellen. Soms is een infectie of een blessure de boosdoener. Artrose komt ook vaker voor bij oudere dieren. Bij katten ouder dan 14 jaar hebben zelfs 8 op de 10 katten artrose!

Symptomen

Katten met artrose hebben moeite met bewegen. Trappenlopen, op het aanrecht springen of zelfs over het verhoogje van de kattenbak stappen, kan voor een kat met artrose een hele uitdaging zijn. Concrete voorbeelden die extra aandacht verdienen, zijn:

 • Je kat springt minder vaak op het bed of de vensterbank
 • Je kat gaat minder naar buiten
 • Je kat heeft minder zin om te spelen
 • Je kat heeft minder eetlust
 • Je kat wil niet meer geaaid worden
 • Je kat wil niet meer opgepakt worden
 • Je kat strijkt niet meer langs je benen
 • Je kat plast in huis plassen, omdat het opstapje naar de kattenbak lastig is 

Wil je het je kat zo comfortabel mogelijk maken? Ontdek onze tips om je huis aan te passen als je kat artrose heeft.

Hoe oud worden katten met artrose?

De meeste katten zijn dus al senior wanneer ze artrose krijgen. Toch kunnen ze, als hun baasje de aandoening tijdig opmerkt en ze een goede behandeling krijgen, er gemakkelijk nog enkele jaren tegen. Dierenartsen baseren de behandeling doorgaans op vier pijlers:

 1. Gewichtscontrole
 2. Ontstekingsremmers
 3. Bewegingstherapie
 4. Ondersteunende voedingssupplementen (bijvoorbeeld Flexadin Plus)

Als je weet dat de gemiddelde kat veertien à zestien jaar wordt, kun je dus gerust stellen dat katten met artrose best nog wel oud kunnen worden zonder al te veel ongemak

 

Domein: