5 tips om je kat te ondersteunen tijdens het vuurwerk

Kijk jij er al naar uit om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden en samen met familie en vrienden het vuurwerk te bewonderen? Jammer genoeg houden de meeste viervoeters niet van zo een knalfeest, en dat is lang niet gek als je je bedenkt dat ze geluiden dubbel zo luid ervaren als wij. Hier enkele handige tips voor een rustige(re) jaarwisseling voor je huisdier!

Katten houden niet van plotse geluiden, en al helemaal niet van vuurwerk. Een stoere vierpoter merkt er misschien niet veel van, maar de meeste katten lopen onrustig rond of vluchten weg van het luide geknal en het geflits. Gelukkig kun je als baasje heel wat doen om je kat tijdens de feestperiode bij te staan.

 1. Voorzie een schuilplaats

  Creëer een veilige en comfortabele plek waar je kat zich kan verstoppen, maar wel voldoende ruimte heeft. Laat een lichtje branden, zet de radio aan en sluit alle ramen en gordijnen.

   
 2. Steun je kat

  Reageer zelf niet op de knallen en laat merken dat er geen gevaar dreigt. Je kat zal zich hierdoor ook veiliger voelen. Blijf bij je viervoeter bij wijze van steun maar gedraag je verder normaal, dus ga niet uitgebreid troosten. Word niet boos en straf je kat niet.

   
 3. Zorg voor afleiding en beloon

  Hou enkele snoepjes en wat favoriete speeltjes bij de hand. Probeer je kat hiermee af te leiden zodra hij tekenen van onrust begint te vertonen. Blijft je viervoeter doodkalm bij het vuurwerk? Gebruik de snoepjes en de speeltjes dan om rustig gedrag te belonen. Als je kat zeer onrustig is, is het beter om deze met rust te laten.

   
 4. Niet naar buiten laten

  Hou de kat in een kleine kamer met een kattenbak, zodat deze niet kan ontsnappen en steek geen vuurwerk achter of in de voortuin af.

   
 5. Aanvullende ondersteuning

  Dankzij geluidstraining kun je je kat ontspannen leren omgaan met plotse vuurwerkgeluiden, maar je moet er wel op tijd mee beginnen. Zowel met als zonder geluidstraining kan Zylkene soelaas bieden. Het helpt jouw kat om deze moeilijke periode makkelijker door te komen.

Producten

 • Opvoeding en gedrag

  Zylkene

  Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...
 • Opvoeding en gedrag

  ZenSylk

  Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...

To know more

Privacy en cookie policy