Alles wat je moet weten over de Perzische kat

De Pers is een majestueuze kat die bij liefhebbers vooral in trek is om haar mooie, zijdezachte vacht. Die vraagt wel wat meer verzorging dan de doorsnee kat – een dagelijkse kambeurt is géén overbodige luxe. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, want de Perzische kat is een schat om in huis te hebben. Ook als je in een appartement woont.

De Perzische kat is, zoals de naam doet vermoeden, afkomstig van Perzië. Ze zou afstammen van de Turkse Angora en door zeevaarders en kooplieden meegenomen zijn naar Iran.

De charme van de Perzische kat: haar weelderige vacht

Uiterlijk springt de vacht het meest in het oog. De Pers heeft een lange, volle vacht (in verschillende kleuren) die zijdeachtig is van structuur en zacht als wol om te aaien. Die dikke vacht betekent natuurlijk ook dat je ze flink moet kammen. En zet ook de stofzuiger niet te ver weg, want zeker in de lente – tijdens de ruitijd – verliest de Pers heel wat haar.

De Pers: een zelfstandige kat die goed alleen kan zijn

De Perzische kat is een rustig beestje dat bij momenten ook verrassend speels uit de hoek kan komen. Ze kan perfect aarden in een appartement, maar uiteraard is meer ruimte altijd beter. Het is een zelfstandige kat die goed alleen kan zijn, maar ook echt geniet van de aandacht van haar baasje.

De Perzische kat verzorgen

Zoals aangehaald heeft de vacht dagelijks verzorging nodig. Wat je daarvoor nodig hebt, zijn:

  • een fijn en grof kammetje
  • glanspoeder
  • kattenshampoo

Dagelijks 10 minuten kammen volstaat voor een mooi glanzende vacht. Komt je Pers een keertje vuil naar huis, dan kun je haar eventueel in bad stoppen (als ze dat wil …). Was haar dan met een in de handel verkrijgbare kattenshampoo. Is ze niet zo dol op water, dan kun je ook speciale droogshampoo gebruiken met eventueel wat glanspoeder.

Om de ogen van je kat zuiver te houden gebruik je oogdruppels. Dat is niet alleen hygiënisch, je voorkomt er ook traanstrepen mee – een fenomeen waar de Perzische kat wel gevoelig aan is. 

To know more

Privacy en cookie policy