Schudt je hond vaak met zijn kop, krabt hij voortdurend aan zijn oor, houdt hij zijn kop scheef en piept hij als je zijn oor aanraakt? Dan heeft hij waarschijnlijk een oorontsteking.
Een ooronsteking is een vaak voorkomend probleem bij honden. Bij vermoeden van een oorontsteking, neem contact op met je dierenarts. Hij kan na onderzoek een oorzalf voorschrijven om de ooronsteking te behandelen. Er zijn tegenwoordig ook heel wat oorreinigers op de markt die zowel bij gevoelige oren of in geval van oorproblemen gebruikt kunnen worden.
Symptomen
Een oorontsteking bij je hond is gemakkelijk te herkennen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Je hond krabt vaak aan zijn oor
- Opstaande oren kunnen gaan hangen
- Hij piept als je zijn oor aanraakt
- Hij flappert met zijn oren
- Hij houdt zijn kop scheef
- Er komt een onaangename geur uit zijn oor
- Hij hoort niet goed meer
- Zijn oor is gezwollen
- Zijn oor ziet er rood uit
- Er komt bruin, geel, rood of zwart oorsmeer uit zijn oor
Mogelijke oorzaken
Oorontstekingen bij honden hebben uiteenlopende oorzaken. Meestal zijn bacteriën de boosdoener of zijn er oormijten of schimmels aan het werk. Soms ligt de oorzaak bij een vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een grasaar) in het oo.
Loopt jouw hond extra risico op een oorontsteking?
Sommige honden hebben nooit last van oorontstekingen, andere juist heel vaak. Vooral honden met hangende oren hebben vaker last van een oorontsteking. Honden die regelmatig zwemmen, lopen eveneens meer risico.
De oorontsteking behandelen
Ga altijd onmiddellijk naar de dierenarts als je vermoedt dat je hond een oorontsteking heeft. Een oorontsteking is niet alleen erg vervelend en pijnlijk voor je hond, maar kan ook zijn oor permanent beschadigen. Afhankelijk van de oorzaak van de oorontsteking, stelt de dierenarts een gepaste behandeling voor.