Waar dromen katten over (en hebben ze ook nachtmerries)?

Als katten een specialiteit hebben, dan is het toch wel slapen. Ze slapen maar liefst 10 tot 18 uur per dag! En hóé ze dat doen… Word jij ook altijd een tikkeltje jaloers als je je pluizenbol volledig ontspannen – en o zo schattig – in dromenland ziet toeven?  En vraag je je weleens af waarover dat slaapkopje dan zoal ligt te dromen? Je bent zeker niet de eerste. Wetenschappers hebben het zelfs al voor je uitgevist!

KATTEN SLAPEN IN VERSCHILLENDE FASEN

Net zoals mensen, slapen katten in verschillende fasen. Ze wisselen lichte slaapjes af met een diepe slaap die ongeveer twintig minuten duurt. Daarna treedt de rem-slaap ofwel de droomfase in. Die lijkt soms wel uren te duren, maar in werkelijkheid duurt de rem-fase slechts vijf minuten.

ZO ZIE JE OF JE KAT AAN HET DROMEN IS

Je kunt merken of je kat aan het dromen is door naar haar oogleden te kijken. Die trillen dan zachtjes (rem staat tenslotte voor ‘Rapid Eye Movement’). Katten die dromen, maken soms ook trillende bewegingen met hun snorharen, hun staart en hun poten. Sommige poezen lijken zelfs een beetje te praten in hun slaap.

WAAR DROMEN KATTEN DAN OVER?

Wetenschappers buigen zich al langer over de vraag waarover katten dromen. Het precieze antwoord blijft voorlopig uit, maar de meeste experts vermoeden dat katten gewoon dromen over hun dagelijkse activiteiten (spelen, jagen, eten, knuffelen met hun baasje, …). Dat betekent logischerwijs dat katten ook nachtmerries kunnen hebben, denk bijvoorbeeld aan de hond van de buren of vuurwerkgeluiden.

MAAK GEEN SLAPENDE KATTEN WAKKER

Het is best schrikken als je vast aan het slapen bent en iemand je plots wakker maakt. Doet die persoon dat bovendien zonder goede reden, dan word je er niet bepaald vrolijker op. Voor je kat voelt het net zo. Kortom, maak geen slapende katten wakker. Ze hebben hun slaapjes broodnodig om lekker ontspannen door het leven te kunnen wandelen – waar ben je anders een kat voor, toch?

To know more

Privacy en cookie policy