Niest je hond veel? Dit kan je doen

Snottert en niest je hond erop los? Geen reden tot paniek, want misschien is hij gewoon een beetje verkouden. Maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Waarop moet je zoal letten als je hond regelmatig niest en hoe pak je het probleem het beste aan? Lees verder en je komt het meteen te weten!

VERKOUDHEID BIJ HONDEN

Als je hond regelmatig niest en hoest alsof er iets vastzit in z’n keel, heeft hij misschien last van zogenaamde kennelhoest. Zo’n verkoudheid gaat meestal vanzelf weer over, maar je kunt het je hond alvast zo aangenaam mogelijk maken door:

  • hem voldoende drinkwater te geven,
  • je huis stof- en rookvrij te houden,
  • en minder lange wandelingen met hem te maken. Veel rusten is de boodschap!

Blijft het niezen en hoesten aanhouden? Aarzel niet om met je hond naar de dierenarts te gaan, want mogelijk is de oorzaak toch ernstiger dan je dacht.

Tip: als je hond veel in contact komt met andere honden (op hondenweides, in een hondenpension, op de hondenschool, …) kan het interessant zijn om hem te laten vaccineren tegen kennelhoest.

SCHIMMEL IN DE NEUS

Soms niezen honden omdat ze last hebben van neusschimmel. Schimmel in de neus komt voornamelijk voor bij honden met een lange snuit, maar overkomt af en toe ook honden met een korte snuit. Dit zijn de voornaamste symptomen:

  • Je hond gedraagt zich sloom.
  • Je hond eet minder of wil niet uit z’n voerbak eten.
  • Je hond wil niet dat je z’n neus aanraakt.
  • Je hond heeft last van een lopende neus of neusbloedingen.

Ga onmiddellijk met je hond naar de dierenarts als je vermoedt dat hij neusschimmel heeft. Dit is een bijzonder pijnlijke aandoening die niet vanzelf geneest zonder medicatie. In sommige gevallen is zelfs een operatie nodig.

JE HOND NIEST: ZIT ER WAT IN Z’N NEUS?

Honden zijn nieuwsgierige dieren die alles besnuffelen wat hun pad kruist. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er af en toe insecten, minuscule voorwerpen, grasaren, … in hun neus terecht komen, met veel genies tot gevolg. Laat je hond in zulke gevallen altijd onderzoeken door een dierenarts, want soms is operatieve verwijdering nodig.  

To know more

Privacy en cookie policy