Je hond en vuurwerk: 5 tips voor tijdens het vuurwerk

Kijk jij er al naar uit om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden en samen met familie en vrienden het vuurwerk te bewonderen? Jammer genoeg houden de meeste viervoeters niet van zo een knalfeest, en dat is lang niet gek als je je bedenkt dat ze geluiden dubbel zo luid ervaren als wij. 

Hier enkele handige tips voor een rustige(re) jaarwisseling voor je huisdier!

Je hond ervaart vuurwerk net hetzelfde als een hevig onweer. De knallen en flitsen kunnen erg indrukwekkend zijn. Wat kun je als baasje doen om je huisdier zoveel mogelijk leed te besparen en ongelukken en zelfs vermissing te voorkomen?

 1. Voorzie een schuilplaats

  Creëer een veilige en comfortabele plek waar je hond zich kan verstoppen, maar wel voldoende ruimte heeft. Laat een lichtje branden, zet de radio aan en sluit alle ramen en gordijnen.

   
 2. Steun je hond

  Reageer zelf niet op de knallen en laat merken dat er geen gevaar dreigt. Je hond zal zich hierdoor ook veiliger voelen. Blijf bij je viervoeter bij wijze van steun maar gedraag je verder normaal, dus ga niet uitgebreid troosten. Word niet boos en straf je hond niet.

   
 3. Zorg voor afleiding en beloon

  Hou enkele snoepjes en wat favoriete speeltjes bij de hand. Probeer je hond hiermee af te leiden zodra hij tekenen van onrust begint te vertonen. Blijft je viervoeter doodkalm bij het vuurwerk? Gebruik de snoepjes en de speeltjes dan om rustig gedrag te belonen.

   
 4. Pas uitlaatgewoonte aan

  Hou er rekening mee dat sommige mensen het vuurwerk al enkele uren voor middernacht afsteken. Laat je hond dus overdag uit en kies een plek uit waar er weinig kans is op vuurwerk. Neem bovendien het zekere voor het onzekere en hou je viervoeter altijd aangelijnd – je weet nooit wanneer er een onverwachte knal door de lucht galmt.

  Extra tip: Wandel eventueel samen met een andere hond, die helemaal geen problemen heeft met vuurwerk.

   
 5. Aanvullende ondersteuning

  Dankzij geluidstraining kun je je hond ontspannen leren omgaan met plotse vuurwerkgeluiden, maar je moet er wel op tijd mee beginnen. Zowel met als zonder geluidstraining kan Zylkene soelaas bieden. Het helpt jouw hond om deze moeilijke periode makkelijker door te komen.

   

 

Producten

 • Opvoeding en gedrag

  Zylkene

  Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy