Waarom eten honden stenen – en wat kun je eraan doen?

Het is best even schrikken als je merkt dat je hond stenen eet. Waarom doet hij dat en wat kun je als baasje doen om dat vreemde gedrag zo snel mogelijk te stoppen?

WAAROM HONDEN SOMS STENEN ETEN

Er zijn tal van redenen waarom honden soms stenen eten. Hieronder lees je de meest voorkomende.

1.OMGEVING VERKENNEN

Net zoals baby’s verkennen puppy’s de wereld graag met hun mond. Zeker wanneer hun tanden beginnen door te komen, willen ze op zoveel mogelijk dingen kauwen – en daar zit dus jammer genoeg weleens een steen bij. Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen. 

2.JE HOND VERVEELT ZICH

Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt. Het maakt honden (ongeacht hun ras of leeftijd) immers niet uit of ze positieve of negatieve aandacht krijgen, aandacht is aandacht!

Lees ook: Is je hond niet graag alleen thuis? Zo help je hem erdoor!

RAADPLEEG DE DIERENARTS

Je kunt je vast wel inbeelden dat stenen zowel de tanden van je hond als zijn ingewanden aanzienlijk kunnen beschadigen. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als je ook maar vermoedt dat je hond stenen heeft gegeten. Soms vinden de stenen zelf hun weg naar buiten, maar vaak ook niet! In dat geval moeten ze operatief worden verwijderd. Ten slotte weet je dierenarts je ook te vertellen of je hond misschien een andere soort voeding nodig heeft.

HOE DOE JE JE HOND STOPPEN MET STENEN ETEN?

Eerst en vooral: je hond straffen heeft geen zin. Zoals we hierboven al aanhaalden, geniet je viervoeter van elk type aandacht dat hij krijgt. Bovendien leggen honden zeer moeilijk de link tussen hun gedrag en de straf die ze ervoor krijgen. De beste manier om je hond het stenen eten af te leren, is hem laten schrikken door een hard geluid te maken telkens hij het doet. Voorzie ook regelmatig nieuwe kauwspeeltjes – zo verminder je de kans dat je hond zich begint te vervelen – en maak voldoende tijd om met je viervoeter te spelen, wandelen en sporten!

To know more

Privacy en cookie policy