Is je kat verkouden? Zo moet je haar verzorgen

Er wordt vaak gedacht dat een verkoudheid alleen mensen overkomt, maar ook jouw kat kan er van tijd tot tijd wel een keertje last van krijgen. Waar moet je zoal op letten als je vermoedt dat je kat verkouden is? En hoe help je haar om zo snel mogelijk korte metten te maken met dit vervelende kwaaltje? Enkele belangrijke weetjes op een rij!

Symptomen van verkoudheid bij katten

Niest je kat af en toe? Een keertje niezen betekent niet noodzakelijk dat je huisdier verkouden is. Blijft het niezen aanhouden? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Als je kat behalve niezen een of meerdere van deze symptomen vertoont, is ze waarschijnlijk verkouden:

  • Tranende ogen
  • Lopende neus
  • Hoesten
  • Hees ademen
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Koorts (meer dan 39 graden)

Naar de dierenarts

Hoewel een verkoudheid op zich niets is om je zorgen over te maken, is het toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen en met je kat een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Een verkoudheid kan bij katten namelijk makkelijk verward worden met kattenniesziekte, een hardnekkige en dodelijke infectie. Je dierenarts zal je kunnen vertellen wat er precies aan de hand is met je kat en haar de nodige zorgen toedienen.

Je verkouden kat verzorgen

Zodra je weer thuis bent met je verkouden kat, is het belangrijk om haar af te zonderen van andere huisdieren (besmettingsgevaar) en een rustig plekje voor haar in te richten. Een vochtregelaar in de kamer en lichtjes opgewarmd kattenvoer helpen om haar neusholtes weer vrij te maken. Maak haar ogen en neus verder regelmatig schoon met een vochtig doekje.

Tip: Vraag je dierenarts om voedingssupplementen voor een sneller herstel.

Opgelet!

Vertoont je kat na twee weken nog altijd symptomen van een verkoudheid? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Neem contact op met je dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

To know more

Privacy en cookie policy