Help, mijn kat heeft koude oren!

Katten zweten niet zoals mensen dat doen. Ze regelen hun lichaamstemperatuur onder andere via hun oren en hun voetzooltjes. Dat verklaart waarom je kat het ene moment warme oren heeft en het volgende weer koude oortjes. Kortom, koude oren bij je kat is niet meteen iets om je zorgen over te maken. Maar als je kat echt ijskoude oortjes heeft of haar oren lange tijd koud aanvoelen, is er mogelijk wel wat aan de hand. In dit artikel vertellen we waar je zeker op moet letten.

JE KAT HEEFT KOUDE OREN NA HET SLAPEN

Als je kat uitbundig heeft gespeeld en je daarna aan haar oortjes voelt, merk je dat die warm aanvoelen. Dat komt omdat haar oren op dat moment door het vele bewegen goed doorbloed zijn. Het omgekeerde gebeurt wanneer je kat zich ontspant of slaapt. Op zulke momenten heeft je kat dus koude oren, en dat is perfect normaal.

JE KAT HEEFT HARTPROBLEMEN

Soms hebben katten koude oren omdat ze hartproblemen hebben. Maar als dat bij jouw kat het geval is, heb je waarschijnlijk allang andere verdachte signalen opgepikt. Hartproblemen bij katten gaan namelijk ook gepaard met (een of meerdere van) de volgende symptomen:

  • Benauwdheid
  • Weinig eetlust
  • Lusteloosheid (minder bewegen)

JE KAT HEEFT KOUDE OREN OMDAT HET VRIEST

Vriest het buiten en heeft je kat er net een wandelingetje opzitten? Dan is het logisch dat haar oren koud aanvoelen. Als je vermoedt dat je kat door de vrieskou pijnlijke oortjes heeft, kun je haar oren zachtjes masseren om de bloedcirculatie weer op gang te helpen. Zien de oren van je kat er rood uit of vertonen ze verkleuring? Dan zijn ze bevroren en is het zaak om je kat onmiddellijk naar de dierenarts te brengen. 

To know more

Privacy en cookie policy