Ga jij met Pasen chocolade-eitjes zoeken in de tuin? Of heb je in huis hier en daar lekkere paaseitjes staan? Let er dan goed op dat je huisdier er niet bij kan. Want zowel voor katten als honden is chocolade giftig. Waarom is deze lekkernij zo slecht voor je viervoeter? En wat moet je doen als je kat of hond toch chocolade heeft gegeten?
Waarom is chocolade slecht voor honden en katten?
In chocolade zit de stof theobromine, die giftig is voor honden en katten. Theobromine wordt in een dierenlichaam trager afgebroken dan bij mensen. Daarom is een stuk chocolade lekker voor de meeste mensen, maar schadelijk voor je huisdier. Hoewel chocolade dus zowel voor katten als honden slecht is, komt een vergiftiging veel vaker voor bij honden. Katten zijn kieskeuriger met voedsel en zullen dus niet zo snel uit zichzelf chocolade eten.
Hoe giftig is chocolade?
Hoe giftig chocolade is voor je hond of kat hangt af van de hoeveelheid, het gewicht van je huisdier en het soort chocolade. Hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine erin zit. Pure chocolade is dus gevaarlijker dan melk- en witte chocolade. En cacaopoeder en -bonen bevatten het allermeeste theobromine.
Let op! Cacaodoppen (dat zijn de niet-eetbare omhulsels om de cacaobonen) worden vaak als meststof of bodembedekking gebruikt in de tuin. Ook cacaodoppen bevatten theobromine en zijn dus giftig voor je huisdier.
Wat zijn de gevolgen?
Heeft je hond chocolade gegeten, dan kan hij na enkele uren last krijgen van de volgende verschijnselen:
- rusteloosheid
- rillingen
- hijgen
- braken
- diarree
- veel plassen
- epilepsieaanvallen
Als je niet snel ingrijpt, kan een hond sterven door een chocoladevergiftiging. De stof theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier.
Katten eten niet zo snel chocolade op dus deze vergiftiging komt bijna nooit voor.
Moest het wel gebeuren dan zijn de symptomen van een vergiftiging bij de kat pas na een paar uren op:
- braken
- diarree
- verhoogde temperatuur
- stijve spieren
- onrustig en hyperactief gedrag
- versnelde ademhaling
- veel plassen
- hartritmestoornissen
Mijn kat of hond heeft chocolade gegeten: wat nu?
Merk je dat je huisdier chocolade heeft gegeten, dan is braken meestal voldoende om een vergiftiging te voorkomen. Als dat niet vanzelf lukt, kan je dierenarts je viervoeter laten braken met een injectie of de maag van je huisdier leegspoelen. Wacht niet en neem altijd meteen contact op met je dierenarts!