Waarom je hond of kat absoluut geen chocolade mag eten

Voor ons is chocolade een zoete zonde, voor honden of katten is te veel cacao dodelijk. Zeker rond de paas- of sinterklaasperiode is extra waakzaamheid geboden!

THEOBROMINE, DE ERGSTE VIJAND 

Cacao is een grote bron van theobromine. Dit stimuleert bij honden en katten het centrale zenuwstelsel en de hartspier, met hartritmestoornissen en, in het ergste geval, een hartstilstand tot gevolg. De eerste symptomen zijn echter onschuldiger: diarree, braken, verhoogde lichaamstemperatuur en een lage bloeddruk.

HOEVEEL CHOCOLADE IS FATAAL?

Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. Deze waarden zijn niet zwart/wit, per dier verschilt de gevoeligheid. 

WAT MOET JE DOEN ALS JE DIER CHOCOLADE HEEFT GEGETEN?

Jammer genoeg bestaat er geen antigif voor theobromine. Vermoed je dat je hond te veel chocolade heeft gegeten? Neem contact op met je dierenarts. Bij opname van grote volumes chocolade kan het zijn dat de braakreflex van je hond geactiveerd moet worden,om de maag zoveel mogelijk te ledigen. Laat dat echter over aan een professional en ga zelf niet experimenteren.

STOP DE CHOCOLADE GOED WEG

Precies omdat er geen doeltreffende medicatie bestaat, is het van het grootste belang dat je je hond uit de buurt houdt van chocolade. Katten zijn doorgaans wel iets kieskeuriger wat voeding betreft en zullen dus niet zo snel te vermurwen zijn tot een stukje chocolade. Desalniettemin letten ook kattenliefhebbers dus maar beter op tijdens de typische chocoladeperiodes zoals Pasen en Sinterklaas.

CHOCOLADE IS GEEN SNOEPJE VOOR HONDEN OF KATTEN

In hun enthousiasme kunnen kinderen hun verse buit chocolade graag delen met de hond of kat. Sta dat zeker niet toe en leg ook uit waarom chocolade niet goed is voor dieren.

To know more

Privacy en cookie policy