Plast je kat in huis? 5 tips om het op te lossen

Elke kat heeft ooit weleens een ‘ongelukje’. En dat bedekken we als baasje maar al te graag met de mantel der liefde – nadat we de ‘crime scene’ grondig hebben schoongemaakt, uiteraard. Maar als jou bij thuiskomst regelmatig een hoopje of een plasje wacht, is het al een stuk moeilijker om je geduld te bewaren. Toch heeft boos worden geen zin als je kat in huis plast. Ze doet het nu eenmaal niet met opzet. Bovendien maakt straffen het probleem vaak gewoon erger.

Wat je dan wel kunt doen? Deze tips ter harte nemen!

1.      HET ENE PLASJE IS HET ANDERE NIET

Plast je kat niet hurkend, maar rechtstaand met haar staart kaarsrecht omhoog? Dan is ze aan het sproeien en probeert ze haar territorium af te bakenen. Castreren is in veel gevallen een oplossing voor katers. Als je kat wel hurkend plast, heeft haar plasprobleem allicht een andere oorzaak.

2.      MISSCHIEN IS HET KLEINSTE KAMERTJE TE KLEIN

Je pluizenbol stelt een schone kattenbak zeer op prijs. Als je kat buiten de bak plast, is dat vaak een teken dat je die iets vroeger had moeten proper maken. Ben je zeker dat de kattenbak écht niet te vuil is? Dan schort er misschien wat aan het type kattenzand (katten zijn heel kieskeurig) of is de bak gewoon te klein. Weet ook dat sommige katten bang zijn voor kattenbakken met een deurtje.

Heb je meer dan één kat? Voorzie altijd evenveel bakken als het aantal katten én nog een extra bak.

3.      JE KAT HEEFT HET ERGENS MOEILIJK MEE

Misschien ben je net verhuisd, heb je zopas een baby verwelkomd, is er nieuw huisdier bijgekomen … Als je vermoedt dat je kat in huis plast omdat ze het moeilijk heeft met een nieuwe situatie, is Zylkene een aanrader.

4.      PLAST JE KAT NOG STEEDS IN HUIS? CONTACTEER DE DIERENARTS

Als je kat ondanks je goede zorgen nog steeds in huis plast, heeft ze mogelijk een medische aandoening (blaasontsteking, suikerziekte, nierstenen, …) waardoor ze het gewoon niet kan helpen. Contacteer je dierenarts voor een uitgebreid onderzoek.

5.      SCHOONMAKEN MET AMMONIAK IS GEEN STERK PLAN

Als je kat in huis heeft geplast of gepoept, wil je alles natuurlijk grondig schoonmaken. Maar gebruik zeker geen ammoniak. Katten zijn dol op die geur en doen niets liever dan er overheen te plassen.

Producten

  • Opvoeding en gedrag

    ZenSylk

    Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
  • Opvoeding en gedrag

    Zylkene

    Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy