Wat is de normale lichaamstemperatuur van een kat?

Warme oortjes zijn een normaal verschijnsel bij katten en hoeven niet noodzakelijk op koorts te wijzen. Vermoed je dat je kat toch koorts heeft? Wacht nog even met de thermometer, en lees eerst dit artikel. We leggen je graag uit wat de symptomen van koorts bij katten zijn, en hoe je de lichaamstemperatuur van je kat zo vlot mogelijk kunt meten.

HELP, MIJN KAT HEEFT KOORTS!

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Maar als baasje merk je het meestal wel meteen wanneer je kat zich plots anders gedraagt. Een kat met koorts is lusteloos, sloom en heeft weinig eetlust.

Tip: als je kat koorts heeft, kun je het haar heel wat aangenamer maken met een lauwe, natte handdoek. Zorg er wel voor dat de handdoek niet kletsnat is.

DE LICHAAMSTEMPERATUUR VAN JE KAT METEN

De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 38,5 en 39,5 graden. Als je twijfelt of je kat koorts heeft, biedt een thermometer uitsluitsel. De lichaamstemperatuur van je kat meten, doe je als volgt:

  • Vraag iemand om je kat vast te houden
  • Breng wat vaseline aan op de thermometer
  • Laat je kat rechtop staan of leg ze op haar zij
  • Til de staart op en breng de thermometer voorzichtig in (minstens 1,5 centimeter diep)

Tip: je gebruikt het best een gewone digitale thermometer. Oorthermometers zijn niet betrouwbaar bij dieren.

WANNEER NAAR DE DIERENARTS?

Als je kat nog maar pas koorts heeft, hoef je haar niet meteen naar de dierenarts te brengen. Als de koorts enkele dagen aanhoudt, neem je beter wel contact op met de dierenarts. Dat doe je trouwens ook het best meteen als de lichaamstemperatuur van je kat hoger is dan 41 graden

To know more

Privacy en cookie policy