5 tips om de nagels van je kat te knippen

Tik, tik, tik, … Hoor jij je kat altijd al van ver aankomen, omdat haar nageltjes zo lang zijn? En durft je pluizenbol je wel een keertje onaangenaam te verrassen met haar scherpe klauwen? Dan is het een goed idee om de nagels van je kat te knippen. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. En gelijk heb je, want de meeste katten laten dat niet zo maar toe. Maar met deze tips vlot het vast wel!

" src="/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif" title="<--break-->">

TRAKTEER JE KAT OP EEN KRABPAAL

Heeft je kat al een krabpaal? Bij katten die zich regelmatig buiten begeven, slijten de nagels meestal vanzelf een beetje af, maar bij binnenkatten is dat niet het geval. Omdat zij geen bomen hebben om zich in vast te klauwen, worden hun nagels algauw te lang. En niet uitzonderlijk proberen ze te dat te compenseren met behulp van je meubels … Zeker voor binnenkatten is een krabpaal dus onmisbaar.

KLAAR OM TE KNIPPEN?

Als je kat volop aan het spelen is, is ze sneller geneigd om naar je uit te halen als ze de schaar in je handen ziet. Het beste moment om de nagels van je kat te knippen, is vlak nadat ze geslapen heeft.

EERST EVEN EEN MINIMASSAGE…

Voor je begint te knippen, is het aangeraden om de pootjes van je kat zachtjes te masseren met je duim en wijsvinger. Zo raakt ze gewend aan het gevoel en strekt ze vanzelf haar klauwen uit.

… EN KNIPPEN MAAR!

Het is ten zeerste afgeraden om de nagels van je kat te knippen met een nagelschaar voor mensen. Ga naar de dierenspeciaalzaak of vraag je dierenarts om een speciaal nagelschaartje voor katten en waag je dan pas aan het knippen. Zo ga je het best te werk:

  • Neem het teentje tussen duim en wijsvinger en druk zachtjes tot je kat haar nagel uitstrekt.
  • Snel zijn is de boodschap, maar wees voorzichtig! Je knipt beter iets te weinig weg dan te veel … Knip nooit het roze gedeelte van het nageltje af!

DE NAGELS VAN JE KAT KNIPPEN: WAT ALS HET NIET LUKT?

Stribbelt je kat tegen wanneer je haar teentjes vastpakt? Beperk je dan tot de minimassage tot je merkt dat ze kat rustiger wordt. Blijft je kat toch onrustig? De dierenarts of professionele trimmer weet raad. 

To know more

Privacy en cookie policy