Goede krabpaal voor je kat

Een goede krabpaal is voor katten heel belangrijk. Die geeft hen extra beweging en zorgt voor de nodige afleiding. Met de lichaamsbouw, conditie en de behoeftes van je kat in het achterhoofd kies je de beste krabpaal voor hem uit.

 

Een krabpaal is toch een krabpaal?

Er zit meer verschil tussen krabpalen dan je misschien zou denken en niet ieder kattenmeubel is even geschikt voor jouw dier. Welke het beste is voor jouw kat hangt af van zijn leeftijd, grootte en gezondheid. En dan is er natuurlijk nog de veiligheid – ook heel belangrijk – waarbij je vooral kijkt naar de stabiliteit van een krabpaal.

 

Nageltjes slijten, soepel blijven én entertainend worden

De stam van een krabpaal zal een kat vooral gebruiken om zijn nagels af te slijten en om zichzelf goed uit te rekken. Daarom heeft een volwassen kat van gemiddelde grootte een stam nodig die minimaal 80 centimeter hoog is. Maar een goed kattenmeubel heeft nog meer belangrijke functies:

 

Playtime!

Om van de krabpaal een avontuurlijke speelplaats te maken, zorg je voor meerdere plateaus en stammen. Holen, hangmatten en speeltjes zoals een pluchen muisje aan een koord maken het speeltoestel compleet. Bedenk waardoor de nieuwsgierigheid van je kat het meest geprikkeld wordt en neem dat mee in het kattenmeubel. Wissel de accessoires af en toe om verveling bij je kat te voorkomen.

 

Dikkere stammen voor grote katten

Erop springen, klimmen en eraan trekken… Een kat spaart zijn krabpaal meestal niet. Grote kattenrassen zoals de Maine Coon hebben dan ook een stevigere paal nodig die speciaal voor hen is ontworpen en die een dikkere stam heeft.

 

krabpaal: hoogte, functie, kitten

 

Voor de kleintjes…

Kittens kunnen een hoop leren van krabpalen en zijn avontuurlijk genoeg om helemaal bovenin de stam te klimmen. Maar dan… De kleintjes moeten nog leren hoe ze weer veilig op de grond geraken. Daarom hebben ze een lagere stam nodig. Heb je een kitten in huis? Kies dan voor een kattenmeubel speciaal voor kittens of voor een modulaire krabpaal die je uit kunt bouwen naarmate je huistijger groeit.

 

Kattengedrag bij een nieuwe krabpaal

De kans is groot dat je kat in het begin niet enthousiast zal reageren op een nieuwe krabpaal. Afhankelijk van zijn karakter zal je huistijger het meubel negeren of er een tikkeltje nerveus van worden. Het is iets vreemds in zijn territorium, het ruikt onbekend en het hoort er volgens hem niet. Geef je kat de tijd om te wennen en help hem zo nodig met een speeltje of snoepje om de krabpaal te gaan verkennen.

 

Katten met spier- en gewrichtsaandoeningen

Voor katten met spier- en gewrichtsproblemen geldt dat beweging heel belangrijk is, maar wel in aangepaste vorm. Bij hen kies je voor een andere krabpaal waarbij de plateaus dichter bij elkaar liggen en er genoeg ondersteunende opstapjes zijn. Zo voorkom je dat je kat zijn bewegingsgestel te zwaar belast.

 

Extra ondersteuning voor de gewrichten van je kat

Wil jij je kat zoveel mogelijk helpen om fit te blijven? Geef hem dan de smakelijke kauwbrokjes van Flexadin als beloning. Dit voedingssupplement ondersteunt kattengewrichten met een complete formule en katten vinden het lekker.

To know more

Privacy en cookie policy