Hartproblemen bij je kat? Dit zijn de symptomen

Hartproblemen komen vaak voor bij katten. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een verdikking van (een deel van) de hartspier, komt het meest voor, maar is lang niet de enige hartaandoening waar katten regelmatig mee te maken krijgen. Vermoed je dat je kat hartproblemen heeft? Check dan zeker deze lijst met mogelijke symptomen.

VERMINDERDE UITHOUDING

Katten met hartproblemen zijn minder actief dan ze gewoonlijk zijn. Hun uithoudingsvermogen gaat achteruit, waardoor ze meer slapen, minder vaak op stap gaan en minder zin hebben om te spelen.

LAST VAN BENAUWDHEID

Omdat hartproblemen vaak gaat gepaard gaan met vochtophoping in de longen, hebben katten met hartaandoeningen mogelijk ook last van benauwdheid. Hun ademhaling is dan sneller en dieper dan gewoonlijk en bij het inademen wordt de buik soms naar binnen gezogen in plaats van uit te zetten.

HOESTEN

Ook hoesten is een mogelijk gevolg van vochtophoping in de longen die veroorzaakt wordt door hartproblemen, maar komt vaker voor bij honden dan bij katten.

PLOTSE VERLAMMING

Een hartaandoening kan plotse verlamming van de poten veroorzaken (vaak van de achterpoten), die meestal gepaard gaat met hevige pijn. Snel handelen is de boodschap, want dit stadium van een hartaandoening wordt de meeste katten binnen 48 uur fataal.

HARTPROBLEMEN ZONDER SYMPTOMEN

Er bestaan verschillende soorten hartziekten, waardoor niet elke kat dezelfde symptomen vertoont. Omdat katten meesters zijn in het verbergen van ziekte, merken de meeste kattenbaasjes in de vroege stadia van hartziekten zelfs helemaal geen symptomen op bij hun dier. Een mogelijke hartziekte wordt dan ontdekt bij de dierenarts – vaak al in een vergevorderd stadium. Daarom is het belangrijk om, zelfs als je kat gezond lijkt, minstens een keer per jaar een bezoekje te brengen aan de dierenarts om je kat grondig te laten onderzoeken (en uiteraard ook de nodige vaccinaties te laten toedienen). 

To know more

Privacy en cookie policy