Verveelt je kat zich?

Verveling bij katten is een serieus probleem dat vooral voorkomt bij binnenkatten. Maar vergis je niet: ook huistijgers die wel naar buiten gaan, hebben binnenshuis prikkels nodig. Een inactieve kat zal gefrustreerd raken en stress ervaren. Tijd dus voor meer actie in het kattenleven!

 

Verveling bij katten

Het komt regelmatig voor dat katten zich vervelen. De dieren staan nogal eens bekend als ‘lui’ maar zijn allesbehalve dat. Ze hebben gemiddeld zo’n 16 uur per dag slaap nodig maar zijn daarnaast nieuwsgierig en actief aangelegd. Heel de dag rust en je eten keurig opgediend krijgen … klinkt dat voor jou als een ideale vakantie? Je kat vindt er niets aan. Zijn voorouders waren dagelijks druk met jagen, onderzoeken en het verdedigen van hun territorium. Die natuurlijke behoeftes heeft je huistijger nog steeds.

 

Als je kat te weinig te doen heeft

Een kat die zich verveelt, wordt inactief – wat niet goed is voor zijn gezondheid – of botviert zijn energie en jaagdrang op spullen in huis. Sloopgedrag bij katten is dan ook vaak geen kwestie van opvoeding maar van opgekropte energie. Plotse agressie tegenover de eigenaar kan ook een teken zijn dat een dier zich verveelt. Wanneer een kat lange tijd met verveling te maken krijgt, veroorzaakt dat stress en zal hij niet gelukkig zijn.

 

Maak het kattenleven interessanter

Genoeg redenen om ook binnenshuis meer actie in het bestaan van je kat te brengen. Wat ideetjes om zijn leven interessanter te maken:

 • Kattenspeeltjes waarop gejaagd kan worden;
 • Een drinkfonteintje in plaats van drinkbak;
 • Een krabpaal bij het raam voor het uitzicht;
 • Hersenkrakers zoals een voerbal of -puzzel;
 • Agility voor katten;
 • Apps met kattenspelletjes;
 • Dagelijkse speelmomenten met de eigenaar.

 

verveling kat interessant spelletjes

 

De rol van de krabpaal

Bestaat de krabpaal van jouw kat uit alleen een paal waaraan hij zijn nageltjes kan afslijten? Zorg dan dat je deze uitbouwt met meerdere plateaus, holletjes en spelelementen. Een goede krabpaal biedt je huistijger namelijk ook beweging, vermaak en een rustige schuilplek.

 

Het jagen zo echt mogelijk maken

Een kat vangt in de natuur iets om het vervolgens op te eten. Speelhengels en speelgoedmuisjes triggeren het jaaggedrag van je kat, maar wil je dat hij echt gehoor kan geven aan zijn natuurlijke behoefte, dan geef je hem een brokje zodra hij het speeltje gevangen heeft.

 

Verdeel jullie speelmomenten over de dag

In de natuur beweegt en jaagt een kat op meerdere momenten gedurende dag. Het is daarom beter om meerdere korte speelmomenten in te plannen verdeeld over de dag, in plaats van één lange sessie. Daarmee kom je het dichtst in de buurt bij het natuurlijke gedrag van je huistijger.

 

Zorg ook in de tuin of het balkon voor vermaak

Ook voor binnenkatten kan van het balkon of de tuin een interessant terrein gemaakt worden. Zorg wel voor voldoende veiligheid en afsluiting zodat je huistijger niet weg kan lopen of vallen. Met de juiste planten en spulletjes maak je een katvriendelijk buitenverblijf.

 

Als je kat plots niet meer speelt

Is je kat normaal altijd te vinden voor een spelletje maar blijft hij nu liggen of verstopt hij zich? Als dit vaker gebeurt heeft hij mogelijk pijn of ervaart hij stress. Ga na welke veranderingen je nog meer bij je huistijger opmerkt en maak een afspraak bij de dierenarts.

Producten

 • Opvoeding en gedrag

  ZenSylk

  Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
 • Opvoeding en gedrag

  Zylkene

  Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy