Voeding voor een kat met artrose

Artrose bij je kat vraagt onder meer om aanpassing van het kattenvoer. Bovendien is het raadzaam om zijn gewrichten extra te ondersteunen met een voedingssupplement. Maar wat moet een kat met artrose extra aan stoffen binnenkrijgen en welke rol speelt overgewicht bij deze gewrichtsaandoening?

 

Kattenvoer & artrose: extra voedingstoffen voor gewricht en kraakbeen

Natuurlijk moet kattenvoer ook in het geval van artrose vooral gezond en uitgebalanceerd zijn. Maar wist je dat een huistijger met versleten gewrichten extra baat kan hebben bij onder meer deze voedingsstoffen:

  • Glucosamine
  • Chondroïtine
  • Omega-3 vetzuren
  • Vitamine E

 

Aangepaste voeding voor katten met artrose

Speciaal voor huistijgers met artrose is er bij de dierenarts aangepaste voeding verkrijgbaar die geoptimaliseerd is voor katten met gewrichtsproblemen. Deze voeding bevat onder andere glucosamine en visoliën die de kattengewrichten extra ondersteunen.

Bovendien geeft het katten met artrose de voedingsstoffen in de juiste verhouding, waardoor zij energiek en in beweging kunnen blijven.

Vraag je dierenarts om advies in de keuze voor voeding bij artrose.

 

voeding artrose kat: voedingsstoffen gewrichten

 

Aanvullen met voedingssupplementen

In kattenvoeding vind je niet alle benodigde stoffen voor een kat met artrose. Gelukkig is er de mogelijkheid om zijn voer aan te vullen met voedingssupplementen. Geef je kat overigens alleen een supplement wanneer je dit eerst met je dierenarts besproken hebt.

 

Het gevaar van overgewicht voor een kat met artrose

Zodra een kat met artrose te zwaar is, zal zijn overgewicht ervoor zorgen dat de slijtage van zijn gewrichten sneller en pijnlijker verloopt. Besef dat al het extra gewicht extra druk op de aangetaste gewrichten uitoefent.

Is een kat die aan artrose lijdt te zwaar, dan neemt een dierenarts het afvallen in het behandelplan mee. Hiervoor is een combinatie van voldoende beweging en aangepaste voeding noodzakelijk. Jullie kunnen samen overleggen of er bijvoorbeeld ook een speciale dieetvoeding ingezet dient te worden.

Tip: Hoeveel snacks geef jij je kat dagelijks? Het zijn er al snel meer dan je denkt. Overweeg ze te vervangen voor een gezonder alternatief, zoals bijvoorbeeld een gewoon kattenbrokje.

 

Aangepaste voer- en drinkbakje & terugtrekplekjes

Wanneer er artrose bij je kat is vastgesteld, is het belangrijk om ook binnenshuis zijn gewrichten zoveel mogelijk te ontzien:

  • Plaats voer- en drinkbakje op de juiste hoogte.
  • Kies voor mandjes/kleedjes zonder opstaande rand.
  • Maak eventueel een opstapje naar de vensterbank.
  • Zorg dat de plateaus van de krabpaal dicht bij elkaar liggen.
  • Kies bij de krabpaal voor lichte hellingen in plaats van veel treden.
  • Zorg voor een kattenbak met een lage instap.

 

Alles over artrose bij katten

Als je kat artrose blijkt te hebben, kan dat een hele schok zijn. Er komt veel op je af en mogelijk zit je met allerlei vragen over deze nare gewrichtsaandoening. Lees daarom het artikel Artrose kat zodat je goed geïnformeerd bent en je jouw dier een fijn en gezond leven kan bieden.

To know more

Privacy en cookie policy