Hoe oud wordt een kat? Veel hangt af van het baasje

Het liefst van al zou je je lieveling natuurlijk je hele leven bij je houden, maar katten worden nu eenmaal niet zou oud als mensen. Hoe oud een kat dan precies wel wordt? Dat hangt van veel verschillende factoren af. Die heb je uiteraard niet allemaal onder controle, maar toch kun je als baasje heel wat doen om je kat een mooie leeftijd te helpen bereiken.

DE OUDSTE KAT TER WERELD

Scooter, een siamees die met zijn baasje in Texas woont, is de oudst levende kat ter wereld. Hij wordt dit jaar maar liefst 31! Da’s heel wat, als je weet dat de meeste katten ongeveer 15 jaar oud worden. Voor raskatten zoals Scooter ligt het gemiddelde ergens tussen 10 en 13 jaar. Uiteraard is er ook een verschil tussen binnenkatten en katten die regelmatig buitenkomen. Is jouw kat een binnenkat? Dan heeft ze extra veel kans om oud te worden, op voorwaarde dat je ze voldoende laat bewegen.

AARZEL NIET OM JE KAT TE LATEN STERILISEREN

Statistieken tonen aan dat gesteriliseerde poezen en gecastreerde katers gemiddeld een stuk ouder worden dan katten die dat niet zijn. Sterilisatie en castratie verkleinen niet alleen het risico op geslachtsgerelateerde aandoeningen, maar zorgen er ook voor dat katten minder geneigd zijn om rond te zwerven met alle gevolgen van dien. In België is het ook bij wet verplicht om je dier te steriliseren/castreren, in Nederland is dit nog niet het geval.

7 TIPS OM JE KAT ZO OUD MOGELIJK TE LATEN WORDEN

Naast sterilisatie of castratie is je kat zo oud mogelijk laten worden vooral een kwestie van goeie gewoonten. Enkele tips:

1.       Laat je kat twee keer per jaar onderzoeken door de dierenarts.

2.       Laat je kat tijdig vaccineren.

3.       Ontworm je kat, ook preventief.

4.       Geef je kat kwaliteitsvoeding die is afgestemd op haar leeftijd.

5.       Vermijd overgewicht. Geef je kat geen restjes en geef haar ook niet te veel te eten.

6.       Laat je kat voldoende bewegen, ook als ze artrose heeft.

7.       Gun je kat een stressvrije omgeving.

To know more

Privacy en cookie policy