Katten komen altijd op hun pootjes terecht, wordt weleens gezegd. Toch is een ongeluk snel gebeurd. Een diagnose die vaak voorkomt bij buitenkatten is een gescheurde kruisband. Jij kan als baasje gelukkig helpen om het herstel van deze blessure zoveel mogelijk te bespoedigen.
GESCHEURDE KRUISBAND BIJ KATTEN
De kruisbanden zijn twee banden (of pezen) die tussen het scheenbeen en het dijbeen gespannen zitten. Ze houden de twee botten ten opzichte van elkaar vast. Een gescheurde kruisband is soms het resultaat van een val, maar komt ook voor na uit de hand gelopen stoeipartijen of zelfs spontaan na een verkeerde beweging. De blessure ontstaat zeer plots en voelt vaak warm aan. Snel handelen is cruciaal. Als je merkt dat je kat plots geen zin heeft om op te staan en zich met veel moeite en luid gejammer vooruitsleept, is er mogelijk een kruisband gescheurd en neem je het best meteen contact op met jouw dierenarts. Je kan thuis de pijn al verlichten met een coldpack.
FYSIOTHERAPIE
Jonge katten met een gescheurde kruisband worden meestal geopereerd om optimaal te kunnen herstellen en om de kans op artrose in de toekomst te verkleinen. Maar als je kat al een dagje ouder is, is opereren minder vanzelfsprekend. Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Bovendien is er in het geval van een gewrichtsoperatie extra infectiegevaar. Het is kortom een kwestie van wikken en wegen. Maar of je je kat nu laat opereren of niet, bij een gescheurde kruisband kan fysiotherapie, in combinatie met medicatie de pijn bestrijden en het herstel bespoedigen.
TIPS VOOR EEN VLOTTER HERSTEL
- Laat je kat (en jezelf) altijd begeleiden door een fysiotherapeut voor je de oefeningen op eigen houtje thuis begint uit te voeren.
- Hou het gewicht van je kat goed in de gaten. Katten met overgewicht herstellen moeilijker van een gescheurde kruisband.