Je bent vastbesloten om een hond te adopteren. Maar welke hond past het beste bij jou? In dit artikel geven we je een overzicht van de tien groepen waarin de verschillende hondenrassen doorgaans worden ingedeeld. Dat maakt de keuze vast een stuk makkelijker! Je ontdekt ook meteen wat voor karakter je van elk hondenras mag verwachten.
Gezelschapshonden
Gezelschapshonden zijn speciaal gefokt om – je raadt het al – mensen gezelschap te houden. Deze honden zijn niet al te groot en heel meegaand. Je kunt een gezelschapshondje makkelijk opvoeden, ook met jonge kinderen in de buurt.
Voorbeelden: Poedel, chihuahua, maltezer, shih tzu, King Charles Spaniel, Cavalier King Charles Spaniel, …
Herdershonden
Omdat herdershonden vroeger vooral werden gefokt om vee te drijven en te hoeden, hebben deze honden flink wat beweging nodig om zich goed te voelen. Herdershonden zijn heel waakzaam, trouw en bijzonder goed af te richten mits de baas heel ervaren is met honden.
Voorbeelden: Duitse herder, Mechelse herder, Australian shepherd, Border Collie, …
Berghonden, Sennenhonden, Molossers, Schnauzers en Pinschers
Ook deze groep honden is niet aan beginners besteed. Het zijn heel intelligente honden die zelfstandig en territoriaal zijn ingesteld.
Voorbeelden: Dobermann, Schnauzer, Duitse dog, Newfoundlander, Berner Sennenhond, …
Teckels
Teckels of dashonden werden vroeger gefokt voor de jacht op klein wild. Ze barsten dan ook van de energie en hebben een luide blaf. Teckels zijn heel intelligent, maar ook koppig. Ze krijgen graag hun zin, en staan erom bekend echte komedianten te zijn wanneer ze die niet krijgen. Toch zijn teckels heel trouw aan hun baasje. Ondanks hun geringe grootte zijn ze ook erg dapper en zeer waakzaam.
Voorbeelden: Langharige Teckel, ruwharige Teckel, kortharige Teckel, …
Lopende honden en zweethonden
Ook lopende honden en zweethonden werden speciaal gefokt voor de jacht. Hun optimale reukvermogen laat hen toe om de zweetgeur van geschoten wild meteen op te pikken. Deze honden hebben veel beweging nodig en vertoeven graag in het gezelschap van hun baasje. Ook in de buurt van kinderen stellen deze lopende honden en zweethonden zich heel sociaal op.
Voorbeelden: Beagle, Bloedhond, Basset hound, Dalmatiër, …
Waterhonden, Spaniëls en Retrievers
Retrievers en waterhonden zijn energieke, betrouwbare honden die dol zijn op zwemmen en apporteren. Ze zijn allebei graag in de buurt van mensen, al stellen waterhonden zich soms wat afstandelijk op tegenover vreemden. Ook spaniëls zijn heel energieke en vriendelijke honden, maar ze zijn wel een tikkeltje eigenwijs.
Voorbeelden: Labrador Retriever, Golden Retriever, Engelse Cockerspaniël, Wetterhoun, Spaanse waterhond, …
Terriërs
Ook Terriërs zijn intelligente honden die barsten van de energie. Ze gaan goed om met een drukke leefomgeving, maar hebben ook een vurig karakter en een ijzeren wil. Een Terriër opvoeden vergt veel tijd en doorzettingsvermogen.
Voorbeelden: Fox Terriër, Welsh Terriër, Jack Russel Terriër, Schotse Terriër, Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Yorkshire Terriër, …
Staande honden
Staande honden blijven tijdens de jacht doodstil staan zodra ze wild hebben opgemerkt, en trekken daarbij een van hun voorpoten in. Het zijn zelfstandige honden, die toch graag voor hun baas in de weer zijn. Soms komen ze koppig uit de hoek.
Voorbeelden: Weimarse staande hond, Ierse setter, Engelse setter, braque d’Auvergne, …
Windhonden
In tegenstelling tot de meeste andere jachthonden, concentreren windhonden zich vooral op het zicht. Windhonden zijn enorm snel en bruisen van de energie. Met voldoende beweging – bijvoorbeeld door regelmatig aan canicross te doen – gedragen ze zich binnenshuis wel bijzonder rustig. Vriendelijk zijn deze honden sowieso, maar ze hebben ook een verlegen trekje. Omdat ze zich ook tegenover vreemden vriendelijk opstellen, zijn ze minder geschikt als waakhond.
Voorbeelden: Afghaanse Windhond, Ierse Wolfshond, Greyhound, Sloughi, Whippet, …
Spitsen en oertypen
Spitsen en oertypen bestaan al duizenden jaren. Het zijn zelfredzame honden met een sterk ontwikkeld jachtinstinct, maar toch hebben ze een zacht, sociaal karakter. Spitsen en oertypen zijn erg gesteld op hun baasjeen hebben zelden problemen met andere honden in de buurt.
Voorbeelden: Siberische Husky, Keeshond, Chow Chow, Japanse spits, Eurasiër, Groenlandhond, Mexicaanse naakthond, Basenji, …