Help, mijn kat eet niet! Wat is de oorzaak?

Laat je kat haar brokjes staan? Heel wat katten zijn kieskeurige eters, dus je hoeft niet meteen te panikeren. Toch is het zaak om je kat op zulke momenten goed in het oog te houden, want soms is er wel degelijk meer aan de hand. Een kat die niet wil eten, heeft mogelijk last van stress of medische problemen. In dit artikel doen we enkele veel voorkomende oorzaken van een gebrekkige eetlust bij katten uit de doeken.

JE KAT VOELT ZICH NIET GOED IN HAAR VEL

Ben je onlangs verhuisd, heb je gasten over de vloer, is er een baby bijgekomen - of misschien een nieuwe kat? Katten zijn gewoontedieren. Als je kat niet meer eet doordat ze zich niet goed in haar vel voelt, is het een goed idee om haar te eten te geven in haar ‘eigen’ ruimte, ver weg van alle drukte. Ook Zylkène kan dan helpen.

JE KAT HEEFT MEDISCHE PROBLEMEN

Als stress niet de boosdoener is, schort er misschien wat aan de tandjes. Een kat met gebitsproblemen eet veel makkelijker als je overschakelt op natte voeding of als je haar droge brokjes nat maakt. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Artrose (misschien heeft je kat pijn als ze haar nek buigt).
  • Niesziekte of geblokkeerde luchtwegen.
  • Misselijkheid door maag-darmstoornissen of chronisch nierfalen.

JE KAT HEEFT GEWOON ÉCHT GEEN HONGER

Hoewel je kat haar prooi maar al te graag met je deelt, durft ze ze ook wel eens helemaal op te peuzelen. Nogal wiedes dat ze dan geen honger heeft! Hou ook rekening met de mogelijkheid dat je kat misschien een tweede gezin heeft. Gaat je kat misschien graag ‘uit eten’ bij de buren?

JE KAT EET NIET: WANNEER NAAR DE DIERENARTS?

Als je kat twee dagen niet gegeten heeft of er suf bijloopt of zwalkend rondloopt (alsof ze dronken is), heeft ze mogelijk last van parasieten of inwendige problemen. Aarzel niet om dan onmiddellijk met haar naar de dierenarts te gaan. Een bloedonderzoek, echo of röntgenfoto’s geven uitsluitsel. 

To know more

Privacy en cookie policy