Ontworming van de kat

Ontworming is belangrijk voor zowel de gezondheid van je kat als die van jezelf. Je begint al met het ontwormen bij kittens en herhaalt de kuur regelmatig tijdens het volwassen leven van je kat. 

 

Kat kan niet zonder ontwormingskuur

Een ontwormingskuur is onmisbaar om je kat gezond te houden. Ga er maar gerust vanuit dat ze in haar leven regelmatig besmet kan worden met wormen. Een kat kan zowel binnen- als buitenshuis besmet worden. Wormeitjes of larven komen terecht in de omgeving via uitwerpselen van andere besmette dieren. Jouw kat kan deze eitjes of larven opeten door het eten van gras, maar ook door het eten van besmette vlooien, knaagdieren of slakken. Er kunnen daarnaast ook eitjes aan jouw schoenzolen blijven kleven en zo het huis binnenkomen.

 

Schema ontworming kitten

Het is belangrijk om al van jongs af aan te beginnen met ontwormen, kittens kunnen immers al via de moedermelk besmet worden. Het ontwormingsschema van een kitten is als volgt:

  • Op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken
  • Vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden

Wanneer je kitten zes maanden oud is, ga je over op het ontwormingsschema van een volwassen kat.

 

Hoe vaak een volwassen kat ontwormen?

Een volwassen kat die naar buiten kan, moet minimaal vier keer per jaar ontwormd wormen, of een mestonderzoek ondergaan. Soms is het aangeraden om katten maandelijks te ontwormen, afhankelijk van de leefomstandigheden van de kat. Bespreek samen met je dierenarts wat voor jouw kat nodig is.

 

Hoe geef je een ontwormingskuur aan je kat?

Een ontwormingskuur geef je middels tabletjes, een pasta of een spot-on pipet  (druppels in de nek) aan je kat, afhankelijk van de leeftijd en voorkeur van je kat. Sommige katten eten bijvoorbeeld moeilijk tabletten, bij hen kies je beter voor een pipet, die zijn eenvoudiger toe te dienen. Om de juiste keuze te maken, koop je een ontwormingsmiddel bij voorkeur bij de dierenarts. Hij kan gericht advies geven en je helpen het beste middel te kiezen voor jouw kat.

 

Ook binnenkatten ontwormen

Onze binnenkatten kunnen ook besmet worden met wormen, bijvoorbeeld als er wormeitjes onder onze schoenzolen blijven kleven, of wanneer er vlooien meeliften en zo binnenshuis terechtkomen. Daarom wordt aanbevolen om ook een binnenkat op zijn minst 1 à 2 keer per jaar te ontwormen of 1 à 2 keer per jaar een mestonderzoek uit te voeren bij deze dieren. Van zodra er een risico op besmetting bestaat voor jouw kat, verhoogt deze frequentie naar minimaal 4 keer per jaar. Bespreek samen met je dierenarts wat voor jouw kat nodig is.

 

Ontwormingskuur kat

 

Wormen het hele jaar door actief

Soms wordt van parasieten gezegd dat ze enkel in bepaalde seizoenen voorkomen, maar eigenlijk zijn ze het hele jaar door actief. Dit geldt voor vlooien en teken, maar ook voor wormen. Daarom is het belangrijk het hele jaar door te ontwormen en je kat te beschermen.

 

Maar ik zie nooit wormpjes …

Een zeldzame keer kun je ‘rijstkorreltjes’ terugvinden in de ontlasting als je kat besmet is met lintwormen, maar meestal kun je met het blote oog niet zien dat je kat wormen <hyperlink 2>  heeft. Dus ook als je niets ziet in de ontlasting van je kat, dan kan ze nog steeds met wormen besmet zijn.

 

Gezondheidsproblemen door wormen

Kittens die met wormen besmet zijn, kunnen last krijgen van diarree, braken, een doffe vacht, een opgezwollen buikje, gewichtsverlies en/of ademhalingsproblemen. Volwassen katten kunnen vaak besmet zijn met wormen zonder dat ze ziek zijn. Mogelijke symptomen van een wormbesmetting bij een volwassen kat zijn braken, diarree en misselijkheid. In ernstige gevallen kan een verstopping optreden, die de dood tot gevolg kan hebben.

Vermoed je een besmetting bij jouw kat? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.

 

Keuzehulp ontwormingsmiddel

Een goede ontwormingskuur:

  • heeft een brede werking en beschermt tegen verschillende wormsoorten;
  • is gemakkelijk toe te dienen;

Vraag je dierenarts om advies als je twijfelt welke ontwormingskuur het beste bij jouw kat past!

To know more

Privacy en cookie policy