Lintworm bij katten en andere soorten wormen

Lintworm is een nare wormsoort waarmee je kat besmet kan raken. Naast lintworm zijn er nog een aantal andere wormsoorten. We vertellen je meer over wormen bij katten en wat je tegen ze kunt doen.

 

Welke wormen bij katten?

Bij katten komen verschillende soorten wormen voor. De meest voorkomende zijn:

 • Spoelworm: Deze worm komt het meest voor bij katten en leeft in de dunne darm. Vooral kittens kunnen erg ziek worden.
 • Haakworm: De haakworm leeft - net als de spoelworm - in de dunne darm van je kat. Hij kan kleine bloedinkjes in de darmen veroorzaken, waardoor bloedarmoede en gewichtsverlies kunnen ontstaan.
 • Lintworm: Deze worm leeft in de dunne darm van de kat en kan tot wel enkele meters lang worden. Een lintwormbesmetting kan je kat krijgen door het opeten van vlooien of na het eten van prooidieren of slachtafval.
 • Longworm: Wanneer je kat een met longworm besmet dier (knaagdier of een slak) eet, kan je kat hier zelf ook mee besmet raken. De longwormlarve nestelt zich in de longen en groeit daar verder. Dit kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen.

 

Hoe wordt een kat besmet met wormen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kat besmet kan raken met wormen.

 • Kittens kunnen al kort na de geboorte besmet worden met spoel- of haakwormen die worden overgedragen via de melk.
 • Besmette dieren verspreiden wormeitjes of larven in de omgeving. Een kat kan de eitjes of larven rechtstreeks opeten (door het eten van gras bijvoorbeeld), of door het eten van knaagdieren die de eitjes hebben opgegeten. Het kan zelfs gebeuren dat er eitjes of larven aan jouw schoenzolen blijven kleven en dat je kat zo zelfs binnenshuis besmet wordt.
 • Lintwormen komen in het dier terecht via een zogenaamde gastheer zoals een vlo of prooidier. Je kat behandelen tegen vlooien is daarom ook erg belangrijk om lintwormen te voorkomen.
 • Longwormen worden overgedragen door het eten van slakken, vogels of knaagdieren.

Tot slot is het, schrik niet, zelfs mogelijk voor sommige wormen om door de huid binnen te dringen en zo voor een besmetting te zorgen. Het gevaar loert dus om de hoek, zorg dat je je kat voldoende beschermt!

 

wormen bij kat voorkomen

 

Hoe herken je wormen?

Hoe je een wormenbesmetting herkent, is afhankelijk van het type worm. Als je kat besmet is met lintworm, kun je soms ‘rijstkorreltjes’ terugvinden in de ontlasting. Dit zijn delen van de lintworm die gevuld zijn met eitjes. Andere wormeieren zijn microscopisch klein en kun je met het blote oog niet zien. Er moet een laboratoriumonderzoek uitgevoerd worden op de mest van je kat om te kunnen zien of je kat besmet is met wormen of niet.

Opgelet! Ook als je niets ziet in de ontlasting van je huistijger, kan die dus nog steeds met wormen besmet zijn.

 

Gevolgen van wormen bij katten

Spoelwormen zijn vooral gevaarlijk voor kittens. Kittens die met wormen besmet zijn, kunnen last krijgen van diarree, braken, een doffe vacht, een opgezwollen buikje, gewichtsverlies en/of ademhalingsproblemen. Volwassen katten kunnen vaak besmet zijn met spoelwormen zonder dat ze ziek zijn.

 • Bij haakwormen worden ook bij volwassen katten problemen gezien: bloedarmoede, diarree, gewichtsverlies.
 • Lintwormen kunnen voor een vitaminen- of mineralentekort zorgen.
 • Longwormen kunnen milde (hoesten) tot erge ademhalingsproblemen (erge ademnood) veroorzaken met mogelijk fatale gevolgen.

Schakel bij het vermoeden van een wormbesmetting altijd een dierenarts in. Die kan helpen bij de behandeling.

 

Hoe behandel je wormen bij katten?

Het klinkt allemaal heel naar, maar gelukkig kun je je kat goed tegen wormbesmettingen beschermen door regelmatig preventief te ontwormen. Bij kittens volg je het opbouwende ontwormingsschema voor kittens . Welk ontwormingsmiddel je het best kunt gebruiken, stem je af met de dierenarts. Vergeet ook niet om je kat te behandelen tegen vlooien, zodat je de overdracht van wormen ook via die weg voorkomt.

Wanneer je kat besmet is met wormen, of als je dit vermoedt, kan je dierenarts je helpen met ontwormen.

To know more

Privacy en cookie policy