“Foei, foei, foei!” Heeft jouw kat gedragsproblemen?

Je zou je kat voor geen geld ter wereld willen missen, maar poeslief is ze jammer genoeg lang niet altijd. Soms gaat het gewoon om een ongelukje, en af en toe een zwak moment hoort er nu eenmaal bij. Maar mogelijk is er meer aan de hand en is er echt wel sprake van een stoornis. Heeft je kat een van de gedragsproblemen die we zo dadelijk zullen bespreken? In elk geval kun je heel wat doen om vervelend kattengedrag af te leren.

1.      ALLES MOET KAPOT!

Geen kat die níét van krabben houdt. Krabben aan de meubels, de muren, de gordijnen, het speelgoed van de kinderen, … Krabben om hun nagels te scherpen, krabben om hun territorium af te bakenen, … Een echte gedragsstoornis is al dat gekrab eigenlijk niet, maar je wil natuurlijk dat het beperkt blijft tot de krabpaal. De oplossing? Meerdere krabpalen in huis halen, liefst uit verschillende materialen. Hang er desnoods wat zakjes kattenkruid aan.

2.      DIE KATTENBAK GA IK ÉCHT NIET GEBRUIKEN

Katten zijn kieskeurige beestjes. Plast of poept je kat naast de kattenbak? Dan maak je de bak misschien niet vaak genoeg schoon of staat hij op een plaats waar te veel mensen voorbijkomen. Soms ligt het aan grootte of de vorm van de kattenbak op zich, of aan de korrels. Experimenteren is dan de boodschap …

3.      JE KAT IS HYPERACTIEF

Heb jij zo’n kat die als een gek door het huis raast? En dan nog het liefst ’s nachts, zodat jij geen oog dichtdoet? Negeer je kat en sta vooral niet op, want dan beloon je het gedrag. Beter is om voor het slapengaan uitgebreid met haar te spelen en haar nog wat te eten te geven.

4.      MIAAAAAUW! MIAAAAAUW!

Wist je dat katten doorgaans niet tegen elkaar miauwen? Dat taaltje hebben ze speciaal ontwikkeld om mensen voor zich te winnen. Leuk om te weten, maar minder leuk wordt het als je kat je de hele dag de oren van het hoofd zeurt. De truc om af te leren? Je kat negeren tot ze stopt met miauwen. Zo leert ze dat ze je aandacht alleen maar krijgt als ze stil is.

5.      MIJN PLASJE HIER, JOUW PLASJE DAAR

Als meerdere katten een huis delen of als katten uit hun routine worden gehaald, gebeurt het weleens dat ze buiten de kattenbak plassen om hun territorium af te bakenen. Straffen na de daad heeft weinig zin, want je kat kan het verband niet leggen tussen de straf en haar plasje. Je reinigt de plaatsen het best met een enzymatisch product. Haal eventueel een feromonenverstuiver in huis en installeer die op een plaats waar je katten vaak komen.

6.      AAN JE KLEREN SABBELEN

Aan de kleren van het baasje sabbelen is een gedragsprobleem dat voorkomt bij katten die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald, maar kan ook wijzen op frustratie. Heeft je kat wel voldoende ruimte en speeltjes om zich mee bezig te houden? Speel en knuffel je voldoende met haar? In sommige gevallen is het obsessieve sabbelen een gevolg van gezondheidsproblemen. Contacteer bij twijfel altijd je dierenarts.

7.      GEDRAGSPROBLEMEN BIJ KATTEN: OVERMATIG LIKKEN

Gezonde katten wassen zich graag. Ze doen dat om hun vacht schoon te houden, maar het wassen heeft ook een kalmerend effect. Daarom likken sommige katten zich als ze nerveus of gestresseerd zijn zodanig veel, dat ze er wondjes van krijgen. Overmatig likken kan ook wijzen op huidproblemen.

Tot slot: heeft je kat moeite om om te gaan met een nieuwe huisgenoot, een onbekende locatie of een ongewone situatie? Zylkene helpt je kat er doorheen, zonder haar een suf gevoel te bezorgen. 

Producten

  • Opvoeding en gedrag

    ZenSylk

    Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
  • Opvoeding en gedrag

    Zylkene

    Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy