Katten zijn echte speelvogels. Door hun jagersinstinct barsten ze elke dag van de energie en ervaren ze de wereld als een grote speeltuin. Heb je een binnenkat? Dan is het belangrijk om regelmatig met haar te spelen. Spelen met je kat is niet alleen goed voor haar fysieke conditie, maar zorgt er ook voor dat ze niet gefrustreerd raakt door een teveel aan energie. En natuurlijk is tijd doorbrengen met het baasje voor haar ook altijd dolle pret!
KATTEN MET OSTEOARTRITIS
Heeft jouw kat osteoarthritis? Dan is het éxtra belangrijk dat je kat voldoende beweegt. Dat dat ervoor dat de gewrichten soepel blijven en dat ze niet teveel bijkomt. Aangezien katten met osteoarthritis liever niet bewegen vanwege de pijn, doe je er goed aan om je kat toch aan te zetten tot beweging.
SPELEN MET JE KAT
Door elke dag twintig minuten met je kat te spelen, bouw je een sterke band met haar op en voorkom je dat ze zich verveelt. De beste momenten om met je kat te spelen zijn ’s ochtends en ’s avonds, want dan is ze van nature het meest actief.
ENKELE FAVORIETE KATTENSPEELTJES EN -SPELLETJES
- Jagen op het rode puntje van een laserlampje vinden katten helemaal het einde. En je hoeft er zelf alleen maar voor op een knopje te drukken!
- Met een eenvoudige kartonnen doos voelt je kat zich de koning te rijk. Maak er een groot (maar niet te groot) gat in zodat ze een heuse kattenburcht heeft om zich in te verstoppen, of maak er enkele gaatjes in ter grootte van een kattenpoot en verstop enkele kattensnoepjes in de doos.
Jammer genoeg is het vaak moeilijk om in te schatten hoeveel rust en lichaamsbeweging een huisdier nodig heeft. Te veel lichaamsbeweging kan de symptomen verergeren, terwijl onvoldoende lichaamsbeweging leidt tot gespannen spieren. Je dierenarts kan helpen te bepalen hoeveel lichaamsbeweging en rust ideaal zijn voor je kat.
JE KAT UITLATEN
Katten houden van fijne wandelingetjes door de natuur, maar jammer genoeg is het niet voor alle katten zomaar mogelijk om naar buiten te gaan. Heb je een binnenkat en wil je haar toch graag af en toe een frisse neus laten halen? Koop een kattentuigje en ga zelf een eindje met haar wandelen!
ENKELE TIPS
- Gebruik een borsttuigje, want dat belast de nek het minst en is het veiligst als je kat aan de lijn begint te trekken.
- Maak het tuigje goed vast, maar zorg ervoor dat het niet te strak zit.
- Probeer het tuigje eerst een tijdje binnen uit zonder de lijn.
- Zodra je kat gewend is aan het tuigje, maak je de lijn eraan vast.
- Ga naar de dierenarts voor de nodige vaccinaties vooraleer je buiten met je kat gaat wandelen.
- Geef je kat rustig de tijd om het uitlaten aan te leren. Meestal duurt het enkele weken voor een kat zich op haar gemak voelt aan de lijn.
- Dwing je kat niet als ze echt niet naar buiten wilt.
DE ENE KAT IS DE ANDERE NIET
Is je kat meer geïnteresseerd in slapen dan spelen? De ene kat is nu eenmaal actiever dan de andere. Zolang je kat gezond is en een normaal gewicht heeft, is er niet meteen een probleem.
Merk je dat je dier minder vlot beweegt en moeite heeft met rechtkomen? Praat erover met je dierenarts! Misschien heeft je kat wel osteoarthritis. Deze pijnlijke aandoening aan de gewrichten van je kat zal z'n mobiliteit zeker beperken. Gelukkig kan je, samen met je dierenarts, hier wat aan doen.