Je hond of kat regelmatig ontwormen is een must, zowel voor de gezondheid van je huisdier als de jouwe. Hoe je de klus zelf zo snel en efficiënt mogelijk klaart? Dat kan op verschillende manieren!
1. JE HOND OF KAT ONTWORMEN MET PILLETJES
Sommige viervoeters slikken een pilletje dat (vermalen) in voedsel zit zonder al te veel nadenken door, maar zo eenvoudig is het lang niet altijd. Vooral katten, maar ook heel wat honden vertrouwen het zaakje niet zomaar. Je gaat dan het best op deze manier te werk:
- Leg je hand over de kop en duw met je duim en middelvinger tegen de kaakgewrichten tot je dier zijn bek opent.
- Je kunt ook proberen om de bovenlip tegen de kiezen te duwen. Je hond of kat opent dan de bek en is minder geneigd om die weer te sluiten, omdat hij of zij dan op zijn lip zou bijten.
- Leg het pilletje zo ver mogelijk achteraan op de tong. Strijk eventueel met je hand over de keel om de slikreflex te bevorderen.
2. ONTWORMINGSPASTA VOOR HONDEN EN KATTEN
Iets handiger dan pilletjes zijn ontwormingspasta’s, die je oraal toedient met een spuitje. Verder werkt het net zo als met de pilletjes: de bek openen met je volledige hand over de kop, en de pasta vervolgens achteraan op de tong spuiten.
3. JE KAT OF HOND ONTWORMEN MET PIPETTEN
Sommige dieren ruiken de druppeltjes al van mijlenver, maar toch bezorgen pipetten je hond of kat het minste stress. Vraag iemand om je huisdier vast te houden, terwijl jij de druppeltjes in de nek aanbrengt. Let extra op bij het ontwormen van katten, want zij likken de druppels zo weer weg. Mik daarom altijd op een plek waar poeslief zeker niet met haar tong of poten bij kan.
HOE VAAK MOET MIJN PUP OF KITTEN ONTWORMD WORDEN?
Pups en kittens moeten ontwormd worden naargelang hun leeftijd. Vraag raad aan je dierenarts en lees aandachtig de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. Het is in elk geval belangrijk om je pup of kitten tijdig en frequent te ontwormen, omdat een ernstige worminfectie de groei en ontwikkeling van je pup of kitten aanzienlijk vertraagt. Spoelwormen kunnen worden doorgegeven via de moedermelk. Ontworm daarom het moederdier ook een aantal keer mee.
HOE VAAK MOET MIJN VOLWASSEN HOND OF KAT ONTWOMD WORDEN?
Het advies is om volwassen dieren vier keer per jaar te ontwormen. Vooral dieren die veel buiten komen, moeten regelmatig ontwormd te worden. Grotere risico's bestaan bij bijvoorbeeld katten die prooien vangen, jachthonden die met prooien en kadavers in contact komen, honden die ontlasting van andere honden eten, honden die veel met andere honden in contact komen en dieren die naar het pension gaan.