Parasieten vormen voor katten, andere dieren en mensen, een ernstige bedreiging waartegen ze beschermd moeten worden. Maar wat is een parasiet eigenlijk en waarom is de kat een geliefde gastheer voor wormen, vlooien en teken?
Parasieten bij katten
Parasieten zijn organismes die zich in of op het lichaam van je kat kunnen bevinden en zich voeden ten koste van je dier. Katten worden daarom ook wel hun ‘gastheren’ genoemd. Een parasiet kan bij katten de orgaanfuncties ernstig verstoren en hen behoorlijk ziek maken. Bovendien kunnen sommige van deze ongewenste gasten ziekteverwekkers overbrengen en ook klachten bij de mens veroorzaken. Bij katten komen verschillende soorten parasieten voor. De belangrijkste zijn: vlooien, teken en wormen.
Vlooien
Vlooien leven van het bloed van je huisdier. Eenmaal op je kat bijten ze om dat felbegeerde bloed te bemachtigen. Die beet levert je huistijger aanhoudende jeuk op. Ook al zie je slechts één vlo op je kat, dan zitten er al tientallen of zelfs honderden in je huis. Deze beestjes planten zich namelijk razendsnel voort; de vrouwtjes leggen wel zo’n 50 eitjes per dag. Honden en katten worden frequent met vlooien besmet. Zelfs volwassenen en kinderen kunnen gebeten worden door vlooien met mogelijks een allergische reactie tot gevolg. Het grootste deel van de levenscyclus van de vlo speelt zich af in de omgeving: : sofa, bed, gordijnen, kattenmand, krabpaal, vloerkleden etc. Ze houden zich eveneens graag op op plekjes waar je tijdens het schoonmaken niet vaak komt, bijvoorbeeld achter kasten en plinten. Wanneer je kat een vlo inslikt tijdens het wassen, kan deze helaas lintwormen op je dier overbrengen.
Teken bij katten
Een andere ‘bloedzuiger’ die je bij katten kan tegenkomen, is de teek. Deze parasiet leeft buitenshuis. Vroeger werd gedacht datje teken alleen in bossen tegen het lijf kon lopen, maar dat is een fabeltje. Ook in duingebieden, parken, hoge grassen en zelfs in je tuin kunnen deze parasieten voorkomen. De teek is met name gevreesd vanwege het overbrengen van de ziekte van Lyme. Een teek kan echter nog veel meer ziekteverwekkers bij zich dragen die ook voor je kat gevaarlijk kunnen zijn. Naast katten ziet de teek andere zoogdieren, vogels en reptielen als potentiële gastheren. Sommige teken kiezen bovendien in iedere levensfase een andere gastheer. Dus brengt je kat een teek mee naar binnen, dan zouden ook jij en andere gezinsleden de volgende bloedmaaltijd van deze parasiet kunnen worden.
Wormen bij katten
Er zijn verschillende wormsoorten die je bij katten kan aantreffen. De bekendste zijn maag-darmwormen, maar ook hart- en longwormen komen voor. De symptomen van iedere worminfectie zijn verschillend. Vaak zijn braken, diarree en gewichtsverlies ondanks normale eetlust de eerste signalen. Toch zijn er ook een hoop huistijgers die een infectie doormaken zonder duidelijke ziekteverschijnselen. De wormen voeden zich vooral in het verteringssysteem van je kat en planten zich daar voort met tot wel 100.000en wormeitjes per dag tot gevolg. De larven vinden hun weg naar buiten via de ontlasting en kunnen 3 tot 5 jaar in de omgeving overleven. De meeste katten lopen dan ook wormen op via hun leefomgeving of de ontlasting van een soortgenoot. Het eten van prooidieren, zoals vogels en muizen, is eveneens een belangrijke bron van besmetting voor je kat. Daarnaast kan rauw vlees of slachtafval op het dagelijkse menu van je kat er ook voor zorgen dat ze met wormen besmet wordt. En kittens anderzijds kunnen kort na de geboorte al via de moedermelk besmet raken. Er zijn dus vele mogelijkheden waarop een wormbesmetting bij je kat kan plaatsvinden. Ongeacht je kat nu voornamelijk binnen- of buitenshuis leeft, kunnen maagdarm-parasieten je kat ernstig ziek maken en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn . Regelmatig ontwormen is dus de boodschap want vele wormen kunnen ook op andere dieren en zelfs op mensen worden overgedragen.
Bescherm preventief tegen parasieten
Parasieten zijn nare lastpakken die zowel je kat als zijn baas veel leed kunnen bezorgen. Maar gelukkig zijn er kwalitatieve middelen verkrijgbaar die huisdieren (preventief) kunnen beschermen tegen de gezondheidsgevaren van deze ongewenste gasten. Zo biedt Dronspot een katvriendelijke en makkelijke ontworming. Geen gedoe met tabletten, maar gewoon een eenvoudige druppelmethode in pipetvorm om de belangrijkste maagdarmwormen te bestrijden. Ook veilig te gebruiken bij drachtige en zogende dieren, zodat overdracht naar de kittens zo veel mogelijk wordt beperkt.
Vraag je dierenarts om advies over een geschikt ontwormingsmiddel voor je kat.