Dit scenario herken je ongetwijfeld. Je bent gezellig aan het wandelen met je hond en plots geeft hij een flinke ruk aan de lijn. Hij heeft natuurlijk een waterplas gezien die hij absolúút wil verkennen. En daar staat hij dan, te trappelen van plezier nog voor hij een poot in het water heeft gezet. Als baasje kun je dan moeilijk nee zeggen, toch? Maar soms moet je toch op je strepen staan, want uiteraard mag je hond niet zomaar overal zwemmen. Verder – en dit weten heel wat hondenbaasjes niet – is het ook opletten geblazen voor de ziekte van Weil. Is jouw hond al gevaccineerd?
GEVAARLIJK VOOR HOND EN MENS
Leptospirose of de ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte die kan leiden tot leverfalen, nierfalen of rattenziekte. Ratten, maar ook muizen, runderen, paarden, en varkens kunnen de ziekte bij zich dragen zonder zelf ziek te zijn. Honden krijgen de zieke van Weil door rechtstreeks contact met besmette dieren, via bijtwonden of door het eten van een kadaver, of ze worden indirect besmet door de urine van geïnfecteerde dieren. Een reden te meer om je hond nooit te laten spelen in modderpoelen of stilstaand water.
Wist je dat … honden met de ziekte van Weil ook mensen kunnen besmetten?
SYMPTOMEN VAN DE ZIEKTE VAN WEIL BIJ HONDEN
Het kan even duren voor een hond met de ziekte van Weil symptomen begint te vertonen. De symptomen zijn in het begin ook redelijk vaag:
- de hond gedraagt zich sloom
- de hond heeft koorts
- de slijmvliezen kleuren geel
- de hond moet veel drinken en veel plassen
- de hond moet braken
- de hond heeft last van diarree
Dit zijn niet alle symptomen van de ziekte van Weil. Veel hangt ook af van de organen die door de ziekte zijn aangetast.
NAAR DE DIERENARTS
Denk je dat je hond de ziekte van Weil heeft? De diagnose van de ziekte van Weil is niet eenvoudig te stellen. De dierenarts zal een bloed- en urineonderzoek uitvoeren. Als dan blijkt dat je hond
- verhoogde lever- en nierwaarden,
- eventueel bacteriën in de urine,
- en antistoffen in het bloed
heeft, heeft hij inderdaad de ziekte van Weil. Let wel, als je hond tegen de ziekte gevaccineerd is, kan een actieve infectie alleen aangetoond worden door een stijging van de antistoffen. Mogelijk moet de dierenarts het bloedonderzoek dus herhalen.
WAT ALS JE HOND BESMET IS?
Honden met de ziekte van Weil kunnen in principe probleemloos genezen met behulp van antibiotica en, in geval van nierproblemen, een infuus. Soms komen er ook enkele aanvullende behandelingen bij kijken. Wel moet de ziekte tijdig worden vastgesteld. In een vergevorderd stadium is de ziekte van Weil niet meer te genezen, met overlijden (in de meeste gevallen door nierfalen) tot gevolg. Aarzel dus niet om in geval van twijfel meteen je dierenarts te contacteren.
JE HOND BESCHERMEN TEGEN DE ZIEKTE VAN WEIL
Gelukkig komt de ziekte van Weil in Nederland en België nog maar weinig voor. Dat hebben we te danken aan een goed vaccinatiebeleid. Dierenartsen raden aan om je hond jaarlijks tegen de ziekte van Weil te laten vaccineren. Let wel, ook na vaccinatie kunnen honden de ziekte nog krijgen. Gevaccineerde honden worden wel minder ernstig ziek en hebben een veel grotere kans op genezing.
JE HOND TOCH LATEN ZWEMMEN?
Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om je hond op een veilige manier in het water te laten plonzen. Trakteer je viervoeter bijvoorbeeld op een zwembeurt in een hondenzwembad. Of wat dachten jullie van een uitstapje naar een hondenstrand? Veel plezier!