Heeft je kat koorts? Dit moet je in de gaten houden …

Wil je kat niet meer eten of loopt ze er maar wat lusteloos bij? Dan heeft ze misschien koorts. Dit artikel zet alle symptomen van koorts bij katten op een rij en vertelt je wat je kunt doen om het je kat zo aangenaam mogelijk te maken.

Symptomen van koorts bij katten

Voor katten ligt een normale lichaamstemperatuur tussen 38,1 en 39,4 graden. Je kunt nagaan of je kat koorts heeft met behulp van een rectale thermometer, maar daar staat ze natuurlijk niet voor te springen. Soms is het eenvoudiger om je kat gewoon goed in de gaten te houden en na te gaan of ze (een of meerdere van) de volgende symptomen vertoont:

  • Opgezette vacht
  • Trillen
  • Teruggetrokken houding
  • Vertraagde of versnelde ademhaling
  • Loom/lusteloos gedrag
  • Minder of niet meer eten

Elke kat heeft wel een keertje koorts

Koorts is allesbehalve leuk voor je kat, maar heeft zeker wel een nut. Net zoals bij mensen, zorgt koorts bij katten ervoor dat het lichaam virussen en bacteriën makkelijker kan uitschakelen. Koorts overkomt alle katten wel eens, en is dus zeker geen reden tot paniek. Toch laat je je kat beter niet onbewaakt buiten tot ze weer beter is. Hou haar ook in huis goed in het oog, want soms is een bezoek aan de dierenarts wel aangeraden.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je kat drie dagen op rij koorts heeft of als haar koorts gepaard gaat met één of meerdere andere symptomen, zoals een zichtbaar derde ooglid, diarree, hoesten, niezen of zwellingen, breng je haar het best onmiddellijk naar de dierenarts.

Koorts bij je kat verlichten

Valt het allemaal nog wel mee met je kat? Dan is het gewoon een kwestie van afwachten tot de koorts weer voorbij is. Ondertussen kun je wel een zakje ijs of cold pack in een handdoek wikkelen en in haar mandje leggen om haar verkoeling te bieden. Let er ook steeds op dat er voldoende vers en fris drinkwater beschikbaar is.

To know more

Privacy en cookie policy