Opgelet! Dit zijn de gevaren van suiker voor je hond

Sommige honden zijn onverbeterlijke snoepers. Een door het baasje vergeten restje hier, een onbewaakt hondenkoekje daar … Voor je er erg in hebt, lopen ze alweer weg met de buit van de dag in hun bek. Al zijn er natuurlijk ook heel wat baasjes die tijdens het eten gewoonweg niet kunnen weerstaan aan die smekende oogjes naast de tafel. In elk geval is het opletten geblazen als je hond graag snoept, want heel wat voedingsmiddelen zijn erg ongezond voor hem. Zo hou je suiker bijvoorbeeld maar beter ver uit zijn buurt.

DIT DOET SUIKER MET JE HOND

Was je er nét niet snel genoeg bij en heeft je hond een klontje suiker binnengespeeld? Een klein beetje suiker kan gelukkig geen kwaad, maar het mag zeker geen gewoonte worden. Een hond die te veel suiker heeft gegeten, krijgt namelijk algauw last van diarree en braken. Sommige honden, vooral kleine honden en puppy’s, worden er ook hyperactief door.

Opgelet: als je hond bijzonder veel last heeft van diarree, loopt hij risico op uitdroging. Geef hem voldoende water te drinken. Blijft de diarree langer dan 2 dagen aanhouden, contacteer dan best even je dierenarts.

WAT MET KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN?

Als je hond een klein beetje suiker heeft gegeten, hoef je dus niet meteen te panikeren. Kunstmatige zoetstoffen, die vaak voorkomen in lightproducten, zijn daarentegen een heel ander verhaal. Xylitol, en meer bepaald in grotere hoeveelheden, is een gevaarlijke stof voor honden, omdat het de bloedsuikerspiegel sterk verlaagt en uiteindelijk tot leverfalen en een coma kan leiden. Niet zeker of je hond xylitol heeft gegeten? Mogelijke symptomen zijn braken, een slappe houding en beroertes. Contacteer bij de minste twijfel meteen je dierenarts, want snel handelen is de boodschap!

HOU JE HOND GEZOND

De meeste honden zijn geen kieskeurige eters en houden naast suiker ook van heel wat andere ongezonde voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk dat je je als baasje niet laat verleiden en goed weet wat niet gezond is om aan je hond te geven

To know more

Privacy en cookie policy