Je kat verzorgen daags na een operatie? Dit moet je doen …

Je kat is gesteriliseerd, gecastreerd of moet om nog een andere reden onder het mes? Dan is het van belang dat je je huisdier de juiste zorg verschaft vlak na de operatie. Wat je precies moet doen, leer je hier.

DE DAG NA DE OPERATIE: LAAT JE KAT VOORAL RUSTEN

Een narcose heeft een zware impact op een frêle kattenlijfje. Een kat die net geopereerd is, verdient dus wel wat extra zorgen. Het is normaal dat je kat de eerste dag nog half slaapdronken in haar mandje blijft liggen. Laat ze daar rustig op haar positieven komen en zorg dat ze zich niet kan bezeren.

Geef je kat de avond na de operatie zeker niets te eten. De maag is nog te zeer ontregeld door het anesthesiemiddel waardoor ze wellicht gaat braken. En dat vergt nodeloos veel energie van je kat die nu vooral moet rusten. Daags nadien moet ze wél eten om weer aan te sterken. Doet ze dat niet, neem dan even haar koorts. Tussen de 38,5 en 39 graden is een normale temperatuur voor een gezonde kat. Is de temperatuur hoger, contacteer dan een dierenarts.

 WAAROP LETTEN DE WEKEN NA DE OPERATIE?

Verliep de eerste dag na de operatie goed? Prima! Het komt er nu op aan je kat goed in het oog te blijven houden. Heeft je kat een wonde of hechtingen na de operatie? Controleer die dan regelmatig. De wonde moet er schoon blijven uitzien, al zijn een lichte zwelling en wat rood wondvocht niet abnormaal. Gebruik eventueel ook een verzorgende huidspray.
Merk je pus (meestal dik- of dunvloeibare substantie, geel of groen), dan heeft je dier een ontsteking. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Knaagt je huisdier aan de wonde of de hechtingen, doe haar dan een kraag of pet-shirt om. 
Om infecties te vermijden is het sowieso een goed idee om je kat tot tien dagen na de operatie binnen te houden. Na die tijd is ze wellicht weer helemaal de oude.

To know more

Privacy en cookie policy