Als artrose je hond raakt kan dat zijn leven enorm veranderen. Maar hoe weet je dat je hond aan deze gewrichtsaandoening lijdt? In dit artikel vind je de mogelijke symptomen en behandelingen op een rij, en tips om de levenskwaliteit van honden met artrose hoog te houden.
Artrose bij honden: kreupel- en stijfheid
Valt het je op dat je hond mank loopt, of dat hij erg stijf is bij het opstaan? Dit kunnen bij honden symptomen van artrose zijn. Wees ook alert op deze signalen:
- niet meer kunnen of willen springen
- langzamer lopen
- minder gemotiveerd zijn om te gaan wandelen
- verminderde eetlust
- De hond zondert zich steeds meer af en wil niet meer aangeraakt worden
- piepen/janken
Maak een afspraak met je dierenarts als je hond één of meer van deze symptomen vertoont. De signalen kunnen ook op een andere aandoening of ziekte wijzen, maar zijn altijd een reden om je viervoeter te laten onderzoeken.
Diagnose door dierenarts
Een dierenarts zal allereerst naar de fysieke klachten van je hond vragen en de beweeglijkheid van zijn gewrichten testen. Mocht hij aan de hand van het klinische beeld de indruk krijgen dat je viervoeter artrose heeft, zal hij veelal röntgenfoto’s laten maken. Daarmee krijgt hij de eventuele gewrichtsslijtages goed in beeld.
Oorzaken van artrose bij honden
Artrose staat vooral bekend als een gewrichtsaandoening bij oudere honden. Toch kan de aandoening door meerdere factoren ontstaan. Mogelijke oorzaken op een rij:
- leeftijd
- overgewicht
- erfelijke aandoeningen
- blessures
- gewrichtsafwijkingen
- gewrichtsontstekingen
Behandeling voor je hond met artrose
Als je hond artrose heeft, is deze gewrichtsaandoening helaas niet meer te genezen. Toch kun je er samen met de dierenarts veel aan doen om de slijtage af te remmen en de pijn te behandelen. In het behandelplan zal aangepaste beweging gecombineerd worden met aangepaste voeding en supplementen. Daarnaast kan ook (pijn)medicatie onderdeel zijn van de behandeling.
Beweging met artrose
Bewegen is voor een hond met artrose heel belangrijk om soepel te blijven. Maar het zijn juist de bewegingen die bemoeilijkt worden door de pijnlijke gewrichten. Een paar tips om je hond toch in beweging te houden:
- Voorkom piekbelastingen zoals bij rennen;
- Pas de dagelijkse wandelingen aan
- Kies vaste beweegmomenten op de dag;
- Doe dagelijks oefeningen met je hond die je van de dierenarts of fysiotherapeut krijgt;
- Overweeg hydrotherapie (oefeningen in water);
- Kies voor de juiste voeding en supplementen om je viervoeter soepel te houden.
Aangepaste voeding en supplementen voor de hond met artrose
Met aangepaste hondenvoeding en supplementen kan je de gewrichten van een hond met artrose extra ondersteunen. De voeding voor viervoeters met deze aandoening kent een andere samenstelling dan reguliere voeders. De extra voedingstoffen die je hond hiermee binnenkrijgt helpen om zijn gewrichten te beschermen tegen snelle slijtage.
Medicatie kan verlichting brengen
Artrose kan je hond – zeker in een vergevorderd stadium – behoorlijke pijnklachten geven. Vraag je dierenarts om hulp wanneer je viervoeter pijn heeft.
Stamceltherapie bij honden
Sinds een aantal jaren wordt ook stamceltherapie bij honden toegepast als behandeling van artrose. De resultaten van deze therapie zijn tot nu toe overwegend positief en behandelde viervoeters blijken na verloop van tijd minder klachten te hebben. Wel wordt benadrukt dat stamceltherapie gecombineerd moet worden met ondersteunende maatregelen om succesvol te kunnen zijn.
Gewichtscontrole
Voor honden met artrose is het zeer belangrijk dat ze een gezond gewicht hebben. Overgewicht zal er namelijk voor zorgen dat een viervoeter nog minder beweegt en dat de gewrichten onnodig belast worden. Bovendien verloopt het slijtageproces bij dieren die te zwaar zijn sneller en pijnlijker.
Artrose bij honden: de levensverwachting
Als baasje van een hond met artrose kun je gelukkig veel doen om hem een fijn leven te bieden. Toch kan er een moment komen dat je dier te veel lijdt en je het in laten slapen moet overwegen. Of en wanneer dat moment komt, is vooraf niet te voorspellen. Overleg bij twijfel over de hoeveelheid pijn die je hond ervaart altijd met de dierenarts.
De beste remedie tegen deze gewrichtsaandoening is aangepaste beweging, mooi op gewicht blijven, de juiste voeding aanvullen met supplementen en medicatie voorgeschreven door je dierenarts. Daarmee houd je je viervoeter zo lang mogelijk fit en pijnvrij.