Struviet? Een vervelend probleem voor je hond!

De urine van je hond is een complex mengsel van o.m. afvalstoffen, mineralen en eiwitten. Wanneer de balans tussen deze elementen verstoord is, kunnen er zich minuscule kristallen vormen. Ze kunnen op termijn voor problemen zorgen doordat ze samenklonteren tot gruis (zichtbare korrels) of zelfs stenen. Deze stenen zorgen op hun beurt voor irritatie van de blaaswand of zelfs tot een blokkage van de plasbuis. Signalen zoals bloed bij de urine, meerdere kleine plasjes, plassen op abnormale plaatsen of persen tijdens het plassen kunnen wijzen op blaasgruis- of stenen.

Het meest voorkomende type steen is de struvietsteen of kortweg struviet. Struviet wordt gevormd door de mineralen, magnesium, ammonium en fosfaat en gaat vaak samen met een blaasinfectie. De bacteriën in de blaas zorgen immers voor een verhoging van de zuurtegraad, waardoor struviet makkelijker wordt gevormd. Struvietstenen irriteren de blaaswand, waardoor de infectie verergert en je dier pijn heeft bij het plassen.

Aanpak van de dierenarts:
Omdat de ene blaassteen de ander niet is en alle types een verschillende aanpak vragen, zal je dierenarts een urineonderzoek doen om het type steen te bepalen.
Afhankelijk van de ernst en de grootte van de stenen, kan een operatie nodig zijn. Bij bacteriële infecties zal een antibioticakuur voorgeschreven worden.  Verder kan een aanpassing van de voeding nodig zijn. Heeft je hond al eerder last gehad van struviet, dan kan je herhalig helpen voorkomen door Blaasgruis van Vetoquinol Care te geven.

Tips om de vorming van blaasgruis tegen te gaan:

  • Laat je hond voldoende drinken om de urinewegen “te spoelen” en het risico op steenvorming te verminderen.
  • Let op het lichaamsgewicht. Dieren met overgewicht hebben meer kans om blaasstenen te vormen.

Tot slot: als je hond wil plassen maar er komt geen urine, kan het zijn dat de plasbuis geblokkeerd wordt door een steen. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts; dit is altijd een spoedgeval!

To know more

Privacy en cookie policy