Je hond uitlaten: hoe vaak is gezond?

Elke hond heeft behoefte aan een dagelijkse portie beweging. Het is een uitlaatklep voor zijn energie, het houdt zijn conditie op peil en het voorkomt dat hij zich gaat vervelen. Kortom, je hond regelmatig uitlaten is belangrijk voor zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe vaak uitlaten is voldoende? En kun je je hond ook te veel uitlaten?

MINSTENS DRIE KEER PER DAG

Jonge, volwassen honden barsten van de energie. In hun wereld bestaat er niet zoiets als ‘te veel bewegen’, laat staan te veel uitlaten! Het is algemeen aanbevolen om een gezonde hond minstens drie keer per dag uit te laten. Daarbij hoort minstens één wandeling van een half uur (of langer).

JE PUPPY UITLATEN

Hoe zit het dan met puppy’s? Uiteraard kunnen hun pootjes nog geen lange wandelingen aan. Wist je dat te snel en te veel bewegen zelfs gewrichtsaandoeningen kan veroorzaken bij puppy’s? De dagelijkse wandelingen langzaam opbouwen is hier dus de boodschap. Een mogelijke aanpak is je puppy per wandeling maar zo veel minuten uit te laten als zijn leeftijd in weken. Een puppy van tien weken laat je dus niet langer dan tien minuten per keer uit.

EXTRA TIPS:

  • Om de je puppy zo snel mogelijk zindelijk te maken, laat je hem het best uit na iedere maaltijd, drinkbeurt en slaapbeurt.
  • Wandel in een rechte lijn met je puppy en kies een route uit met een platte ondergrond die niet al te hard, maar ook niet te zacht is. Zo worden zijn gewrichten het minst belast.

JE OUDERE HOND UITLATEN

Bewegen is voor oudere honden niet altijd even vanzelfsprekend, maar ook voor hen blijft uitlaten een belangrijk deel van hun leven. Jij kent je hond het beste, dus stem de soort en hoeveelheid beweging af op wat hij volgens jou nog kan. Oudere honden beleven gewoonlijk het meeste plezier aan veelvuldige, maar korte wandelingen.

EXTRA TIPS:

  • Heeft je hond gehoorproblemen? Houd hem kort aan de lijn en laat hem vooral niet loslopen!
  • Heeft je hond hartproblemen? Maak dan in geen geval te lange wandelingen.
  • Heeft je hond moeite met bewegen omdat je dierenarts osteoarthritis heeft vastgesteld? Flexadin is een innovatief voedingssupplement dat zijn gewrichten extra ondersteunt. 

To know more

Privacy en cookie policy