Artrose bij je kat vraagt om extra ondersteuning van zijn gewrichten. Gelukkig kan een behandeling met aangepaste beweging en voeding, begeleid door supplementen en medicatie, gewrichtsslijtage bij katten zeer goed afremmen.
Artrose bij je kat, wat is dat eigenlijk?
Artrose bij katten is een pijnlijke gewrichtsaandoening waarbij er sprake is van chronische ontstekingen die verdere slijtage van de gewrichten veroorzaken. Het bewegingsapparaat van een kat verzwakt hierdoor steeds meer. Hoe snel dit proces verloopt, verschilt per kat én is afhankelijk van hoe het dier behandeld en ondersteund wordt.
Hoe komt een kat aan artrose?
Slijtage in de gewrichten kan bij katten veroorzaakt worden door:
- ouderdom
- erfelijkheid
- overgewicht
- blessures
- bacteriële infecties
De leeftijd is de meest voorkomende boosdoener onder artrosekatten, maar onderschat ook de rol van overgewicht niet. Een teveel aan kilo’s is een extra ballast waar de gewrichten van je kat niet op gebouwd zijn.
Hoe kan je artrose herkennen bij de kat?
Artrose is bij katten moeilijker te herkennen dan bij bijvoorbeeld mensen en honden. Een kat met artrose loopt namelijk zelden kreupel. De symptomen van deze gewrichtsaandoening vind je eerder in zijn gedrag. Een katteneigenaar moet dus extra alert zijn op de volgende signalen:
- Een onverzorgde, doffe vacht: je kat kan zich niet meer goed wassen;
- De kat trekt zich stilletjes terug in een hoekje en laat zich veel minder zien;
- Plotse onzindelijkheid – je vindt plasjes en ontlasting in huis;
- De kat vermijdt springen en/of klimmen;
- Een verminderde eetlust;
- Een buitenkat maakt zijn verkenningsrondjes steeds korter;
- Veelvuldig miauwen, likken of hijgen;
- Het dier is minder benaderbaar, wil niet meer geaaid of opgepakt worden. Doe je dit alsnog, dan kan je kat agressief reageren.
Al deze zaken kunnen ook signalen zijn van andere gezondheidsproblemen. Alleen een dierenarts kan met zekerheid een diagnose stellen.
Onderzoek bij de dierenarts
Maak een afspraak bij de dierenarts als je denkt dat je kat artrose heeft. De arts zal eerst naar het klinische beeld van het dier kijken. Dit betekent dat hij vragen stelt over zijn gedrag, een algemene gezondheidscontrole uit zal voeren en na zal gaan hoe beweeglijk de gewrichten zijn. Vaak kiezen dierenartsen ervoor aanvullend röntgenfoto’s te maken om eventuele gewrichtsslijtage in beeld te krijgen.
Behandeling artrose kat: bewegen en pijnvrij
Artrose is weliswaar niet meer te genezen, het proces kan in veel gevallen wel vertraagd worden en de pijn kan verminderd worden. Samen met de dierenarts stel je een behandelplan op om je kat zo lang mogelijk soepel en pijnvrij te houden:
- in beweging blijven
- aangepaste voeding
- voedingssupplementen
- medicatie
- regelmatige gewichtscontrole
Artrose en beweging
Vanwege de pijnlijke gewrichten die door artrose ontstaan, wordt het bewegen lastiger voor je kat. Toch is in beweging blijven belangrijk om je dier zo lang mogelijk fit en soepel te houden. Samen met de dierenarts en/of dierenfysiotherapeut stel je een bewegingsplan voor je dier op. Daarnaast helpen aanpassingen in huis je kat te motiveren om in beweging te blijven.
Zo houd je een kat met artrose in beweging
Artrose en voeding
Ondersteun je kat met aangepaste voeding wanneer hij artrose heeft. Zijn gewrichten hebben het door de aandoening zwaar te verduren en vragen om extra voedingsstoffen, die onder meer het kraakbeen kunnen versterken. Speciaal kattenvoer voor huistijgers met deze aandoening voorziet voor een groot deel in deze behoefte.
Waarom de voeding aanvullen met supplementen?
Bij katten met een gewrichtsaandoening moet alles op alles worden gezet om ze zo lang mogelijk in beweging te houden. Daarvoor zijn extra voedingsstoffen onmisbaar, maar die krijgt je kat niet binnen met alleen aangepaste voeding. Het is daarom verstandig zijn eten aan te vullen met een dagelijks supplement.
Behandeling met medicatie
Artrose kan bij je kat milde tot zeer ernstige pijnklachten veroorzaken, afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt. De dierenarts kan een aangepaste pijnstiller voorschrijven. Verder wordt er doorlopend onderzoek gedaan naar nieuwe behandelmethodes voor dieren met gewrichtsaandoeningen. Stamceltherapie is daar een goed voorbeeld van.
Gewichtscontrole bij artrose kat
Je kat op gewicht houden is altijd belangrijk, maar zeker wanneer hij artrose heeft. Nog een reden waarom hij moet blijven bewegen. Overgewicht zou er namelijk voor zorgen dat zijn aangetaste gewrichten onnodig extra belast worden en dat de toekomstige slijtage sneller én pijnlijker verloopt. Mocht je huistijger al overgewicht hebben, dan is het belangrijk dat hij duurzaam afvalt.
Wanneer laat je een kat met artrose inslapen?
Als er een ongeneeslijke ziekte bij je kat wordt vastgesteld, is dat natuurlijk even schrikken. Wanneer je een kat met artrose in moet laten slapen, is vooraf niet in te schatten. Zoals je in dit artikel hebt gelezen kunnen aangepaste beweging, voeding, supplementen en medicatie veel voor je dier betekenen. Maar houd de kwaliteit van het kattenleven altijd goed in de gaten en overleg bij twijfel met de dierenarts.