Honden en warmte gaan niet goed samen. Snikhete zomers dagen brengen helaas ook enkele risico’s met zich mee. Dankzij deze tips ben je alvast goed voorbereid!
- Laat je hond NOOIT achter in de auto, ook niet voor een zeer korte periode of als deze in de schaduw staat, en zelfs niet met ramen op een kier!
- Laat je hond NIET RENNEN op deze warme dagen. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun zoolkussens en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan zelfs de dood tot gevolg hebben.
- Voorkom oververhitting en laat je hond niet in de directe zon zitten of liggen. Ga niet wandelen (of fietsen) met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds. Zorg voor voldoende koel vers water.
- Wilt je hond toch rennen of spelen, rem hem dan op tijd af. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.
- Controleer de temperatuur in de ruimte waar je hond overdag verblijft. Plaats de bench NIET waar de volop zon schijnt. Een schuurtje of bijkeuken met een plat dak, de serre met de grote ramen - alles verandert in no time in een oven.
- Doe je hond geen muilkorf of snuitbandje om op warme dagen.
VERKOELING VOOR HONDEN
- Creëer schaduwmogelijkheden in de tuin
- Zorg dat je dier altijd beschikking heeft over (lauw) water.
- Zorg eventueel voor een koelband om de hals. Deze koelt de nek van de hond en daardoor ook de slagaderen die dicht onder de oppervlakte van de huid liggen. Het bloed in de aderen koelt daardoor af, waardoor je algehele afkoeling krijgt. Er zijn ook koelmatten verkrijgbaar in de dierenspeciaal zaak. Deze mat geeft geleidelijk water af door verdamping waardoor de hond koel blijft. De hond blijft verder droog.
WAT ALS JE HOND TOCH OVERVERHIT RAAKT?
Er zijn 4 fasen van oververhitting:
- Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
- Hard hijgen, kwijlen, braken, diarree
- Slijmvliezen worden bleek
- Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock
Voor alle fasen geldt: verplaats de hond meteen naar een koele, schaduwrijke plaats.
Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je één van bovenstaande symptomen ziet. Ondertussen kun je hem alvast kleine beetjes lauw water te drinken geven, op voorwaarde dat hij normaal kan slikken. Plaats ook de zoolkussens in lauw water. Gooi nooit ijskoud water over hem heen; dat zou kunnen leiden tot een hartstilstand.