Heeft jouw hond hartworm? Dit zijn de symptomen

Hartworm – een aandoening waarbij wormen zich in het hart en de longslagaderen van je hond nestelen – komt in West-Europa gelukkig maar zelden voor. Wel is het oppassen geblazen wanneer je je hond meeneemt op reis, en dan vooral wanneer je bestemming in Oost- of Zuid-Europa ligt. Onbehandeld heeft hartworm dodelijke gevolgen voor je hond, maar ook de behandeling van hartworm is niet zonder risico. Gelukkig kun je hartworm bij je hond wel op een eenvoudige en veilige manier voorkomen.

DE OORZAAK VAN HARTWORM

Hartwormen worden overgedragen door besmette muggen. Drie à vier maanden nadat je hond door zo’n besmette mug werd gestoken, bereiken de larven van de hartworm het hart en de longslagaderen. Nog een drietal maanden later zijn de larven volwassen wormen, die op hun beurt larven beginnen te produceren. De wormen veroorzaken een ontsteking en verdikking van de aderwand, wat uiteindelijk leidt tot een verhoogde bloeddruk. Het hart van je hond moet dan meer moeite doen om te pompen, met in de meeste gevallen hartfalen tot gevolg.

SYMPTOMEN VAN HARTWORM

De meeste honden met hartworm hebben een half jaar of zelfs jarenlang geen merkbare klachten. Maar op een gegeven moment treden volgende symptomen op:

  • hoesten (chronisch na verloop van tijd)
  • moeizaam ademhalen
  • vermoeidheid
  • lusteloosheid

HARTWORM BEHANDELEN

Hartworm kan worden behandeld met medicatie, maar die behandeling is niet zonder gevaar. Wanneer de wormen sterven, kunnen ze namelijk bloedvaten in het hart en de longen afsluiten. Kortom, voorkomen is beter dan genezen!

HARTWORM BIJ JE HOND VOORKOMEN

Om je hond volledig van hartworm te vrijwaren, laat je hem het best veilig thuis. Wil je je hond toch graag meenemen op vakantie? Dien hem dan binnen dertig dagen na aankomst op je bestemming preventieve medicatie toe, en zet de behandeling door tot minstens een maand na terugkomst. Gebruik tijdens je vakantie ook een muggenwerend middel, en hou je hond binnen wanneer het begint de schemeren (want dan zijn de muggen het meest actief). 

To know more

Privacy en cookie policy