Een band scheppen met je nieuwe kat? Probeer deze 4 stappen!

Sommige katten zouden hun hele leven bij ‘hun’ mens op schoot kunnen doorbrengen. Andere katten worden liever niet overladen met aandacht. Ze laten zich wel aaien, maar er echt van genieten, doen ze niet. Of ze verstoppen zich het liefst ver weg van hun baasje en laten zich enkel zien om snel wat te eten. Heb je pas een nieuwe kat en wil je graag een goede band scheppen met haar? Haar vertrouwen winnen is de eerste stap. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je hier.

1. LAAT JE KAT EERST HET HUIS VERKENNEN

Een nieuwe kat heeft heel wat prikkels te verwerken. In de beginfase is het dan ook cruciaal om je kat rustig aan haar omgeving te laten wennen – begin bij voorkeur met één kamer. Probeer geen plotse geluiden te maken en verlaat de ruimte als je merkt dat ze zich echt niet op haar gemak voelt. Hou andere huisdieren voorlopig bij haar uit de buurt. 

2. NEGEREN

Is je kat klaar met snuffelen? Dan kun je proberen om persoonlijk kennis te maken! Maar wacht tot je kat naar jou toekomt. Ga stilletjes op de grond zitten en negeer haar enkele minuten. Spreek haar daarna toe op een zachte toon – vermijd direct oogcontact – en lok haar met een hapje of wat speelgoed. Durft je kat de stap nog niet te zetten? Het kan enkele dagen duren voor ze je beter wil leren kennen. Forceer haar vooral niet, want deze fase is bepalend voor hoe ze jouw aanwezigheid in de toekomst zal ervaren.

Heeft je nieuwe kat nog geen naam? Ontdek wat de beste kattennamen gemeen hebben!

3. VOORZICHTIG STRELEN

En dan is het eindelijk zover. Je kat komt dichterbij en is benieuwd naar je geur! Strek je arm, maar blijf verder gewoon zitten. Bied haar de rug van je hand aan (desnoods met wat lekkers erop) en kijk wat ze doet. Als alles goed gaat, probeert ze je nu een kopje te geven. Nu kun je langzaamaan proberen om haar te strelen. Beperk je in het begin tot de zijkant van haar kop en haar flanken.

4. JE NIEUWE KAT MAKKELIJKER LATEN WENNEN

Elke kat heeft een unieke persoonlijkheid. Lukt het je na enkele weken nog niet om vlot contact te leggen met je nieuwe kat, dan kun je niet anders dan je daarbij neer te leggen. Vermoed je dat je kat wel degelijk verlangt naar menselijk contact, maar dat ze moeite heeft met haar nieuwe omgeving of andere dieren in de buurt? Dan biedt Zylkene misschien wel soelaas. Je dierenarts vertelt je er graag meer over!

Producten

  • Opvoeding en gedrag

    ZenSylk

    Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
  • Opvoeding en gedrag

    Zylkene

    Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy