Mijn hond schudt met zijn kop. Wat moet ik doen?

Honden kunnen ons, jammer genoeg, niet vertellen dat ze pijn of last hebben. Wel zijn er enkele belangrijke signalen die bij hondenbaasjes een alarmbelletje zouden moeten doen rinkelen. Schudt je hond in rust plots met zijn kop? Of houdt hij zijn kop de hele tijd schuin? Dan is er vrijwel zeker iets aan de hand met zijn oren. Dit artikel zet enkele vaak voorkomende oorproblemen bij honden op een rij en vertelt je wat je eraan kunt doen.

Je hond heeft oormijt

Honden, maar ook katten, cavia’s, konijnen, … hebben weleens last van oormijt. Dat zijn minuscule spinachtige parasieten die zich voeden met onder meer oorsmeer en huidschilfers. Ze veroorzaken flink wat irritatie en in veel gevallen treedt er ook een zwarte, korrelachtige afscheiding op. Vermoed je dat je hond inderdaad oormijt heeft? Laat hem onderzoeken door de dierenarts. Die zal de nodige medicatie voorschrijven.

Je hond heeft een oorontsteking

Een hond die met zijn kop schudt, heeft mogelijk een ooronsteking. Signalen van een ooronsteking bij honden zijn onder andere

  • zwelling van het oor (en het oor ziet er meestal ook rood uit),
  • pus of overtollig (meestal bruin of zwart) oorsmeer,
  • slecht horen,
  • een slap hangend oor.

Een ooronsteking kan het oor van je hond permanent beschadigen. Wacht dus niet tot het vanzelf weer overgaat en ga tijdig met je hond naar de dierenarts.

Grasaren of andere vreemde voorwerpen

Grasaren (zaden met weerhaakjes), maar ook andere piepkleine voorwerpen, komen weleens in het oor van je hond terecht en bezorgen je viervoeter heel wat ongemak. Soms dringen grasaren zelfs door het trommelvlies! Ga meteen met je hond naar de dierenarts om de ongewenste gast(en) te laten verwijderen.

Oorproblemen bij honden voorkomen

Om te voorkomen dat je hond problemen aan zijn oren krijgt, is het cruciaal dat je zijn oren altijd goed afdroogt wanneer je hem gewassen hebt of wanneer hij gezwommen heeft. Reinig de oren van je hond daarnaast regelmatig met Ear Care, verkrijgbaar bij je dierenarts. 

To know more

Privacy en cookie policy