Het gebit van je kat verzorgen: 4 tips op een rij

Wist je dat drie op vier katten van drie jaar en ouder problemen hebben met hun gebit? Daarom raden dierenartsen aan om het gebit van je kat dagelijks te verzorgen. Zo voorkom je gebitsproblemen, zoals tandsteen (en een stinkend bekje). Aangenaam zal je kat de poetsbeurten nooit vinden, maar wennen doen ze gelukkig meestal wel. Weet je niet meteen hoe eraan te beginnen? Met deze tips komt het helemaal goed!

DE TANDEN VAN JE KAT POETSEN MET DE TANDENBORSTEL

De meeste hondenbaasjes halen regelmatig een tandenborstel boven om de tanden van hun viervoeter een grondige poetsbeurt te geven, maar kattenbaasjes zien dat meestal minder goed zitten. Toch is het perfect mogelijk om het gebit van je kat met een tandenborstel te verzorgen!

Dit heb je nodig:

 • speciale tandenborstel voor katten (of gebruik er eentje voor baby’s)
 • speciale tandpasta voor katten (gebruik nooit je eigen tandpasta!)

Zo ga je te werk:

 • Laat je kat eerst wennen aan de borstel en de tandpasta. Smeer de tandenborstel in met de tandpasta en plaats de tandenborstel op een plekje waar je kat vaak langskomt. Doe dat op vaste tijdstippen. Zorg ervoor dat de tandenborstel rechtop staat en dat je kat hem niet zomaar kan omstoten. De meeste katten vinden kattentandpasta lekker smaken, dus normaal gezien zal je kat vroeg of laat zeker van de borstel komen proeven.
 • Na enkele dagen wennen is het tijd om te poetsen:
  • Schuif de lip zachtjes naar boven.
  • Laat je kat van de tandpasta proeven.
  • Ga eerst met je vinger over de tanden (om zo je kat te laten wennen aan het gevoel).
  • Poets alleen de buitenkant van de tanden (de binnenkant wordt gereinigd door de tong).

TANDENPOETSEN MET EEN DOEKJE

Is een tandenborstel toch wat te hoog gegrepen? Er bestaan ook speciale poetsdoekjes die de klus net zo goed klaren! Je wikkelt het doekje gewoon om je wijsvinger en wrijft dan de buitenkant van het gebit schoon.

SPECIALE KATTENBROKKEN VOOR EEN GEZOND GEBIT

Er zijn ook speciale brokken die tandplak en tandsteen helpen te voorkomen. De brokken hebben een hoog vezelgehalte, zodat je kat als het ware al kauwend haar tanden poetst.

MET JE KAT NAAR DE DIERENARTS

Natuurlijk laat niet elke kat zomaar toe dat je haar tanden poetst. Bovendien krijg je speciale voeding niet zomaar aan elke kat verkocht. Is je kat nogal temperamentvol of maakt het poetsen haar bang, en vindt ze speciale brokken maar niets? Dan is het een goed idee om het gebit van je kat gewoon goed in het oog te houden en in geval van tandplak langs te gaan bij de dierenarts voor een grondige reiniging

To know more

Privacy en cookie policy