Hoe maak je een kat gelukkig?

Maak je kat gelukkig door te voorzien in zijn natuurlijke behoeftes en zijn gezondheid te ondersteunen. Een goed kattenleven zorgt voor een blije kat en welke eigenaar wil dat nou niet?

 

Is mijn kat gelukkig?

Een gelukkige kat:

  • laat zich geregeld zien;
  • kan ontspannen luieren;
  • heeft een normale eetlust en ontlasting;
  • kan zijn energie dagelijks kwijt;
  • is gezond en kan soepel bewegen;
  • deelt tijd met zijn eigenaar maar vraagt niet continu om aandacht;
  • heeft een glanzende vacht en heldere ogen.

 

Een gelukkige kat durft!

Is jouw kat niet zo’n durfal, dan is het prima als hij iets meer op zijn hoede is. Maar een huistijger die continu in een hoekje kruipt en van ieder geluidje schrikt, is niet gelukkig. Mogelijk heeft hij stress en hij voelt zich erg onzeker. Overleg met je dierenarts hoe je jouw dier het beste kunt helpen.

 

Katten kunnen klokkijken als het op eten aankomt

Katten zijn kieskeurige eters en hun etenstijd is heilig. Wijk daar dan liever ook niet te veel van af. Kies voor kwalitatieve kattenvoeding die afgestemd is op de levensfase van je dier. Zo ben je er zeker van dat hij de juiste voedingstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Door dit aan te vullen met goede supplementen geef je zijn gewichten extra ondersteuning.

 

Eigen plekje graag

Je kat heeft een eigen plekje nodig waar hij tot rust kan komen. Dit kan bijvoorbeeld een hangmat, mandje of holletje in de krabpaal zijn. Het is belangrijk je dier niet te storen als hij daar ligt. En wil je een kat echt gelukkig maken, dan geef je hem een plek waar hij hoog zit en zijn territorium goed kan overzien.

 

In beweging komen en blijven

Voldoende beweging is een belangrijke voorwaarde om je kat gelukkig te houden. Het houdt hem langer fit en draagt bij aan zijn gezondheid. Speelgoed, de krabpaal, behendigheid; het zijn allemaal manieren om je kat meer beweging te geven.

 

Kat gelukkig met afleiding

 

Hersenkrakers

Wist je dat je kat een superintelligent dier is? Naast fysieke activiteiten heeft je huistijger ook mentale afleiding nodig om verveling en stress te voorkomen. Er zijn allerlei intelligentiespelletjes voor katten verkrijgbaar die hem de nodige afleiding kunnen bieden.

 

Voorkom kriebels en andere nare klachten

Je kat zal in aanraking komen met parasieten als wormen, vlooien en teken. Een gelukkige kat is natuurlijk vrij van de jeuk en maag-darmklachten die deze parasieten veroorzaken. Bescherm je dier daarom met een ontwormingskuur en middel tegen vlooien en teken.

 

Lichaamsverzorging en weerstand voor een gelukkige kat

Zijn vacht beschermt je kat tegen invloeden van buitenaf. Help de vacht gezond te houden door hem regelmatig te kammen of borstelen. Kattenogen en -oren houd je netjes schoon en te lange kattennageltjes moeten geknipt worden. Denk ook tijdig aan de vaccinaties van je kat.

 

Liefde, aandacht en zekerheid

Vaak geeft een huistijger zelf aan op welke momenten hij behoefte heeft aan aandacht. Dat kan in de vorm van aaien, knuffelen of gewoon het gezelschap van de mens zijn. Kijk goed naar wat jouw dier prettig vindt en forceer niets. Ook een voorspelbare eigenaar is belangrijk voor het geluk van een huistijger. Zorg daarom dat je consequent blijft in wat je kat wel en niet mag, en in zijn dagelijkse structuur.

To know more

Privacy en cookie policy