Honden hebben regelmatig last van oorontstekingen. Het is belangrijk om snel contact op te nemen met je dierenarts bij signalen van een oorontsteking zodat de oorzaak snel wordt aangepakt. Wanneer een ontsteking langer aanhoudt, kunnen de klachten verergeren en vergroot daarnaast het risico op een chronische oorontsteking, waarbij een behandeling veel lastiger wordt. Maar aan welke symptomen herken je een oorontsteking en hoe kan je je hond dan het best helpen?
Onderschat een oorontsteking bij je hond niet!
Een infectie aan het oor van je hond kan vaak goed verholpen worden. Toch is het zeker geen kleinigheidje. Loopt je viervoeter te lang met een oorontsteking, dan kan deze zelfs het zintuig beschadigen en chronisch worden. Snel handelen is dus een must. Zorg dat je de symptomen van zo’n infectie herkent.
Herken een oorontsteking bij je hond…
Wees alert op volgende symptomen:
- Aan het oor krabben;
- Slaphangend oor;
- Pijnsignalen zoals piepen wanneer je het oor aanraakt;
- Schudden met de kop;
- Kop scheef houden;
- Veel, bruin of zwart oorsmeer en/of viezigheid in het oor;
- Opvallend natte vacht rond het oor;
- Onaangename geur uit het oor;
- Binnenkant van het oor ziet er rood en gezwollen uit
Hoe ontstaan oorontstekingen bij honden?
Een oorontsteking bij je hond kan op verschillende manieren ontstaan, maar dikwijls gaat het om bacteriën of een onderliggende allergie. Andere mogelijke oorzaken zijn oormijt, schimmels of irritatie door vreemde voorwerpen in het hondenoor. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan grasaren die je viervoeter tijdens het wandelen in zijn gehoorgang krijgt.
Loopt jouw hond extra risico op een oorontsteking?
Iedere hond kan een oorontsteking oplopen, maar er zijn viervoeters bij wie zo’n infectie vaker voorkomt. Bacteriën die een ontsteking veroorzaken zijn vaak dol op warme, vochtige omgevingen. Juist daarom zijn honden met hangende oren favoriet bij deze ziekteverwekkers. Want ga maar na; bij hen kan vocht in het oor moeilijker wegkomen en wordt de oorschelp nagenoeg afgesloten voor luchtcirculatie. Verder lopen viervoeters die vaak zwemmen meer risico.
Behandeling van een oorontsteking
Welke behandeling het best ingezet kan worden bij een oorontsteking hangt vooral af van de oorzaak. Bij een bacteriële infectie zal de dierenarts een oorzalf of antibioticakuur voorschrijven. Is er sprake van oormijt, dan zijn een zalfje of druppels de oplossing.
Denk je dat je hond een oorontsteking heeft? Maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts. Hoe eerder de infectie behandeld wordt, hoe beter. Nadat je met je hond langs de dierenartsenpraktijk bent geweest, is het jouw beurt om aan de slag te gaan:
Het oor voorzichtig reinigen
Bij een oorontsteking zal je hond last hebben van extra oorsmeer, viezigheid of zelfs pus in zijn oor. Daarom is het schoonmaken zo belangrijk. Maar let op! De ontsteking is pijnlijk en heeft de huid geïrriteerd. Ga niet hardhandig te werk en gebruik een verantwoorde oorreiniger die zacht is voor de huid en de gehoorgang, maar wel een krachtige werking heeft. Bovendien zijn de flexibele opzetstukjes perfect om te reinigen en dit vlot te laten verlopen. Zo’n reiniger is bovendien eenvoudig en snel in gebruik, waardoor je het pijnlijke oor zo min mogelijk hoeft aan te raken.
Na het druppelen masseer je de huid vlak onder het oor zachtjes gedurende 30 seconden. Neem dan een droog doekje of watten om het losgekomen vuil voorzichtig te verwijderen.
Medicatie toedienen bij een oorontsteking
Na het schoonmaken van het oor wacht je een 10-tal minuten zodat het goed kan drogen. Daarna kun je de medicatie toedienen die je dierenarts heeft voorgeschreven. Lukt het toedienen van de medicatie niet? Vraag dan hulp aan de dierenartsassistent(e); het is belangrijk dat je hond de volledige kuur afmaakt.
Irriteer het oor niet
Goedbedoeld maar helaas schadelijk, gebruiken baasje soms een huis-, tuin- en keukenmiddel om een ooronteking bij hun dier te bestrijden. Deze middelen werken niet en zullen het ontstoken oor extra irriteren.
Bescherm de oren van je hond!
Een oorontsteking is voor je hond duidelijk geen pretje. Gelukkig kun je hem helpen om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden:
- Droog de oren grondig met een droog doekje na het zwemmen.
- Gebruik regelmatig een oorreiniger met een snelle en diepe reiniging, om de oren van je hond schoon te houden.
- Check de oren van je hond regelmatig op eventuele irritaties.