Wat moet je doen als je hond een oorontsteking heeft?

Je bent dol op knuffelen met je hond en besteedt daarbij maar wat graag extra aandacht aan zijn oren. Vallen jouw liefkozingen plots niet meer in goede aarde? Loopt je hond voortdurend in zijn oor te krabben of met zijn kop te schudden? Ruiken zijn oren niet zoals anders, of zijn ze rood en gezwollen vanbinnen? Dan zou je viervoeter weleens last kunnen hebben van een oorontsteking.

Net zoals bij mensen komen oorontstekingen vaak voor bij dieren: de meeste honden hebben er in hun leven wel minstens één keer last van. Hier lees je wat je kunt doen om je viervoeter van dat vervelende kwaal te verlossen.

Stap 1: Maak een afspraak bij je dierenarts

Je dierenarts zal je hond onderzoeken en zo nodig de juiste oorreiniger en medicatie voorschrijven. Daarna is het jouw beurt om aan de slag te gaan!

Stap 2: Het oor voorzichtig reinigen

Een oorontsteking doet pijn. Je hond zal je dus niet zomaar aan zijn oor laten komen. Om het oor proper te maken, kun je een oorreiniger in het oor druppelen (let op: gebruik geen ontsmettingsmiddel op basis van alcohol, want dat prikt lelijk op de geïrriteerde huid). Masseer daarna de huid vlak onder het oor voorzichtig gedurende 30 seconden. Neem dan een droog doekje of wattenprop en verwijder het losgekomen vuil voorzichtig. Vraag jouw dierenarts zeker hoe frequent je de oren van jouw hond moet reinigen. 

Stap 3: Medicatie toedienen

Nadat je het oor volledig hebt gereinigd, laat je het een tiental minuten drogen. Daarna is het tijd voor de medicatie die je dierenarts heeft voorgeschreven. Dat kunnen druppeltjes zijn of een zalf. Hoelang je die middeltjes moet toedienen, hangt af van de ernst van de infectie. In sommige gevallen zal de dierenarts ook tabletten  voorschrijven, zoals antibiotica of ontstekingsremmers.

Oorontstekingen voorkomen

De precieze oorzaken van oorontstekingen verschillen van hond tot hond, maar vaak is er wel een verband met vocht. Merk je dat oorontstekingen steevast de kop opsteken na zwemuitstapjes of een plons in bad? Dat kan perfect: vocht dat in het oor achterblijft, bevordert de groei van bacteriën  – vooral bij rassen met hangende oren. Denk er dus aan om de oren van jouw hond na jullie uitstapje te drogen met een droog doekje of wattenpropje.

To know more

Privacy en cookie policy