Mijn kat miauwt de hele tijd. Voelt ze zich angstig?

De meeste huiskatten zijn dol op aandacht en aarzelen niet om die op te eisen. Je bent op de computer aan het werken en wie vlijt er zich demonstratief neer op het toetsenbord? Juist. Of je bent aan het slapen en je kat komt op je buik trappelen – want wie slaapt er nu in hemelsnaam ’s nachts? Maar de meest effectieve methode om de aandacht van het baasje te trekken, zo leren katten al snel, is miauwen. Langdurig, luid en het liefst ook een tikkeltje theatraal. Ervaren kattenbaasjes weten echter dat katten ook miauwen wanneer ze zich angstig voelen.

Miauwt jouw kat de hele tijd en twijfel je over de oorzaak? Lees dan zeker verder.

1.JE KAT MIAUWT OM AANDACHT

Een keertje miauwen om de deur te laten opengaan of om eten te krijgen, is geen abnormaal kattengedrag. Als je kat echter voortdurend miauwt en haar eten geven of buitenlaten het probleem niet oplost, is de kans groot dat je pluizenbol zich verveelt en snakt naar aandacht. Speel je voldoende met haar? Laat je haar vaak alleen thuis? Maak regelmatig tijd om met je kat te spelen en haar te aaien, en overweeg eventueel een tweede kat om haar gezelschap te houden. Voor sommige kattenrassen, de siamees in het bijzonder, is zo’n tweede huisgenootje eigenlijk zelfs een must.

2.JE KAT MIAUWT OMDAT ZE ZIEK IS

Wist je dat katten net zoals mensen dement kunnen worden? Ook andere (fysieke) aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je kat zich niet goed of niet helemaal op haar gemak voelt. Veelvuldig miauwen is daar een mogelijk gevolg van. Contacteer bij twijfel altijd je dierenarts. 

3.JE KAT MIAUWT DOOR VERANDERING(EN)

Katten zijn gewoontedieren. De meeste mensen begrijpen wel dat verhuizen, een gezinsuitbreiding of een nieuw huisdier voor hun kat een stresserende omgeving kan creëren, maar niet iedereen staat erbij stil dat ook kleine veranderingen (zoals een ander soort wasverzachter gebruiken of een nieuw meubel in huis halen), invloed kunnen hebben op hun kat. Vermoed je dat je kat moeite heeft met verandering en dat ze daardoor zoveel miauwt? Zylkene biedt soelaas. Vraag er gerust naar bij je dierenarts!

Producten

  • Opvoeding en gedrag

    ZenSylk

    Feromonen zijn natuurlijke chemische stoffen die je kat zelf aanmaakt en zijn diersoortspecifiek, dus enkel ‘leesbaar’...
  • Opvoeding en gedrag

    Zylkene

    Gedraagt je huisdier zich anders rondom de kerstdagen en jaarwisseling? Veranderingen in de dagelijkse routine of in de...

To know more

Privacy en cookie policy