Zo verzorg je een kat met oormijt

Krabt je kat voortdurend aan haar oren en schudt ze ook nog eens regelmatig hevig met haar kop? Dan zou ze wel eens last kunnen hebben van oormijt. Dat zijn kleine diertjes die zich voeden met huidschilfers. Oormijt is erg besmettelijk en je kat ondervindt er bovendien behoorlijk veel last van. Gelukkig kun je oormijt bij katten perfect behandelen én voorkomen.

SYMPTOMEN VAN OORMIJT

Oormijten zijn microscopisch klein en zitten diep in het oor. Als je heel goed kijkt, kun je ze soms met het blote oog zien. Katten die last hebben van oormijt, krabben hevig aan hun oren. Dikwijls is de jeuk zelfs zo erg dat ze voortdurend met hun kop beginnen te schudden. Een ander typisch symptoom van oormijt bij katten is zwart oorsmeer, dat een beetje lijkt op koffiedik.

OORMIJT BIJ KATTEN BEHANDELEN

Oormijtinfecties gaan nooit vanzelf over en brengen bovendien dikwijls complicaties met zich mee. Ga daarom steeds langs bij een dierenarts als je vermoedt dat je kat oormijt heeft. De dierenarts kijkt met een otoscoop in de oren om te controleren of het wel degelijk om oormijt gaat. Als de oortjes erg vuil zijn, spoelt de dierenarts ze uit met lauw water. Daarna smeert hij een zalf, die meestal antibiotica en jeukstillende middelen bevat, aan de binnenkant van de oortjes om de mijten te doden.

OORMIJT BIJ KATTEN VOORKOMEN

Om oormijt bij katten te voorkomen, is het belangrijk dat je hun oren goed proper houdt. Gebruik een milde oorreiniger zoals Ear Care (verkrijgbaar bij de dierenarts) om de oren van je kat regelmatig een grondige schoonmaakbeurt te geven. Otifree vermindert het aantal bacteriën en andere ongewenste gasten in de uitwendige gehoorgang en houdt de huid van de gehoorgang ook nog eens soepel en gezond. 

To know more

Privacy en cookie policy