Mijn hond wordt doof. Wat moet ik doen?

Doofheid bij honden komt meer voor dan je misschien zou denken. Sommige honden worden doof geboren, maar doofheid is ook een vaak voorkomend ouderdomsverschijnsel. Het is geen pretje als je hond plots (letterlijk) niet meer naar je luistert, maar je hoeft je geen zorgen te maken: een hond die doof wordt, kan nog altijd een gelukkig leven leiden. Je kunt hem zelfs trucjes en bevelen aanleren!

Je hond wordt doof? Safety first!

Jij vindt het niet leuk om plots aangeraakt te worden door iemand die je niet zag aankomen, en je hond denkt er net zo over. Benader je hond daarom altijd frontaal of langs opzij, zodat hij je zeker gezien heeft. Leg ook aan kinderen en andere mensen in de buurt uit waarom ze je hond niet onverwacht mogen aaien.

Hou je hond aan de lijn

Vanzelfsprekend mag je een dove hond niet zomaar laten loslopen. Als hij verdwaalt, kan hij zich niet meer laten leiden door je stem om de weg terug te vinden. Bovendien kan hij het verkeer niet horen.

Laat je hond chippen

Je hond laten chippen is sowieso verplicht, maar de wetgeving erover is nog maar enkele jaren van kracht. Als je hond doof wordt en nog geen chip heeft, heb je nog een extra reden om er meteen werk van maken.  

Leer gebarentaal

Liplezen kan je hond niet, maar gebarentaal begrijpt hij wel! Uiteraard moet je hem er wel voor trainen. Je hond bevelen leren opvolgen in gebarentaal werkt net zoals verbale commando’s aanleren. Wel moet je erop letten dat je altijd oogcontact houdt.

Gun je hond alle tijd om te snuffelen

Een hond die doof is, richt zich nog veel meer op de geuren die hij tegenkomt. Gun je hond dus alle tijd om uitgebreid te snuffelen aan alles wat zijn pad kruist – hij stelt het enorm op prijs!

To know more

Privacy en cookie policy