fbpx Veilig én leuk: 5 tips om je huis katvriendelijk te maken | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig én leuk: 5 tips om je huis katvriendelijk te maken

Terug naar overzicht

Zelfs als je vaak thuis bent om een oogje in het zeil te houden, loont het de moeite om je woning katvriendelijk te maken. Zo krijgt je kat het niet alleen (nog) meer naar haar zin, maar verklein je ook de kans op ongelukken aanzienlijk. Wist je bijvoorbeeld dat katten gekneld kunnen raken tussen kantelramen? Lees hier snel alles wat je moet weten om je huis een katvriendelijke make-over te geven!            

1. Een kasteel op de wolken … of boekenplank

Katten houden van klimmen, zodat ze hun omgeving vanuit een veilige plek kunnen observeren. Heeft je kat nog geen hoog plekje in huis? Maak er vandaag nog werk van! In de dierenspeciaalzaak vind je extra hoge krabpalen en zelfs heuse speeltuinen voor katten. Of je maakt gewoon een deel van de boekenplank leeg en plaatst er een laddertje of loopplank tegen, zodat je kat er vlot bij kan.

Tip: ook katten met artrose klimmen en spelen graag!

2. Mandje hier, doosje daar

Zelfs de meest sociale katten trekken zich nu en dan graag even terug, weg van alle drukte. Richt meerdere verstopplekjes in – een eenvoudige kartonnen doos met een gat erin vinden alle katten helemaal het einde – en leg aan je kinderen uit dat poes op zulke momenten even liever niet gestoord wordt. 

3. Voor iedereen een bakje in huis

Plaats de kattenbak niet in de buurt van de eet- en drinkbakjes en voorzie voor meerdere katten elk een aparte kattenbak en afgezonderd eetplekje. Eten doen katten het liefst op een verhoogd oppervlak met hun rug naar de muur gericht. De kattenbak hebben ze het liefst op een donkere plaats.

4. Je kantelramen katvriendelijk maken

Voor veel katten is een open kantelraam onweerstaanbaar, en die nieuwsgierigheid heeft soms een dramatische afloop. Ze proberen erdoor te klimmen, glijden uit en raken gekneld tussen de opening, met verstikking of een gebroken rug tot gevolg. Dit gevaar kun je gemakkelijk voorkomen door middel van speciale beschermrekjes voor kantelramen, die je aan de zijkanten van de opening plaatst. 

5. Een katvriendelijk appartement mét balkon

Woon je in een appartement? Dan heeft je kat haar oog sowieso op het balkon laten vallen. Zelfs als je liever niet wilt dat ze op het balkon komt, doe je er goed aan om het te beveiligen met een kattennet.