Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanden poetsen bij de hond, zo doe je dat

Terug naar overzicht

Tandheelkundige dierenartsen raden aan om bij jouw hond de tanden te poetsen. Door het tandenpoetsen voorkom je dat tandplaque en tandsteen ontstaat en dat het gebit aangetast  wordt. Bovendien beïnvloedt de conditie van de tanden en het tandvlees de algemene gezondheidstoestand van jouw huisdier.

Hieronder enkele tips hoe je het tanden poetsen bij jouw hond best aanpakt:

  • Poets de tanden van je huisdier elke dag, te beginnen vanaf de leeftijd van 8 maanden (het dier heeft dan zijn definitieve tanden). Oefenen met tanden poetsen mag natuurlijk al op jongere leeftijd. Hoe meer je hond het gewend is, hoe groter de kans op slagen.
  • Bouw het tanden poetsen heel rustig op. Leer je hond eerst om aan zijn bek te wrijven, ga dan langzaam met een vinger naar binnen.
  • Hou er rekening mee dat een hond het als een bedreiging ziet als je z'n snuit vastpakt. In hondentaal is dit immers een forse straf. Benader de bek van je hond van beneden en klem geen hand om zijn snuit.
  • Gebruik voor het poetsen een aangepaste tandenborstel of een vingerborstel of wikkel eventueel een gaasje  om je vinger en wrijf zo over de tanden. Het is soms even uitzoeken wat het beste past bij jouw dier.
  • Gebruik een tandpasta geschikt voor dieren. Honden kunnen immers overtollige tandpasta niet uitspuwen en onze tandpasta is echt niet geschikt. Poetsen met alleen een borstel of gaasje is ook prima. Het mechanisch reinigen is immers het meest belangrijk, aangezien honden niet snel gaatjes krijgen, maar wel tandsteen.
  • Maak tijdens het poetsen cirkelvormige bewegingen over de tanden en het tandvlees van je hond. Wrijf ook over tandvlees omdat zich daar de bacteriën ophopen die schade aan de tanden van jouw huisdier veroorzaken. En vergeet de achterste kiezen niet. Dit is waar dierenartsen de meeste problemen merken.
  • Geef je hond aan het einde een beloning (even spelen, een wandeling) zodat tanden poetsen met iets positiefs geassocieerd wordt.

Wanneer er toch teveel tandsteen op de tanden van je hond of kat zit, is een bezoekje aan de dierenarts de beste oplossing. Hij zorgt voor een grondige reiniging.