fbpx Haarballen? Een vervelend probleem voor je kat | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Haarballen? Een vervelend probleem voor je kat

Terug naar overzicht

Je kent het wel, het dagelijkse was-ritueel van je kat. Meerdere uren per dag is ze bezig met het schoonlikken van haar vacht. Haar tong bevat kleine weerhaakjes, waarmee ze de dode haren uit de vacht haalt. Deze worden ingeslikt en komen in de maag terecht. In het ideale geval worden ze via de stoelgang verwijderd maar ze kunnen ook gaan samenklitten en haarballen vormen. Deze haarballen worden dan door je kat uitgebraakt.

Een natuurlijk proces, dus niet schadelijk?
Het vormen van haarballen in de maag en het uitbraken ervan, is een normaal proces. De uitgebraakte haarballen zijn sigaarvormig en kan je duidelijk onderscheiden van normaal braaksel.  Een keertje een haarbal niet schadelijk. Maar als het gaat om meerdere haarballen per maand, of wanneer deze verharden in de maag, dan kan je kat er wel last van ondervinden.

Mogelijke tekenen van storende haarballen zijn meermaals braken, een droge hoest of kuchen vooral na de maaltijd, verminderde eetlust, harde stoelgang met daarin haren, constipatie, depressie en lusteloosheid.

Je kan je kat helpen om haarballen te voorkomen. Zorg daarom voor:

  • een regelmatige kam- of borstelbeurt. Minstens één keer per week voor kortharige katten en dagelijks voor langharige katten. Zeker in de ruiperiode is een dagelijkse verzorging een aanrader. Hoe meer haren je kan verwijderen, hoe minder jouw kat er kan inslikken.
  • een gezonde vacht. Door een tekort aan essentiële vetzuren, kan je viervoeter overmatig haar verliezen. Deze vetzuren zijn van nature aanwezig in vis en visolie, maar je kan ze ook eenvoudig toevoegen aan de voeding via voedingssupplementen.
  • aangepaste voeding. Vezelrijke voeding verbetert de passage van de haren door het spijsverteringsstelsel.
  • haarballenpasta. Voor een goede passage van de dode haren door het maagdarmstelsel kan je ook een haarbalpasta of -gel geven. Je kat zal zich niet alleen beter voelen, ze vindt het waarschijnlijk ook een heel lekker tussendoortje. 
  • afleiding: sommige katten gaan zich overdreven veel likken omdat ze zich vervelen of stress hebben. Speel daarom wat meer met hen of geef ze af en toe een nieuw speeltje. Geef het voer in een voerballetje. Je kat is dan veel langer bezig met eten. Dit geeft afleiding en beweging.