fbpx Waarom jagen honden hun staart na? | My Happy Pet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom jagen honden hun staart na?

Terug naar overzicht

Niets is schattiger dan een pup die dolenthousiast z’n eigen staart achternazit, toch? Als hij er echter nooit mee ophoudt – of er een tijdje mee stopt en er op latere leeftijd terug mee begint – is er meer aan de hand dan speels gedrag. Ontdek snel waarom honden jagen op hun eigen staart en wat je moet weten als baasje van een hond die er maar niet mee ophoudt.  

Puppyspel

De meeste puppy’s hollen weleens achter hun eigen staart. Voor hen is staartjagen een spelletje waarmee ze op een prooi leren jagen. Of het hun eigen staart is die ze achternazitten of die van een ander dier, maakt hen eigenlijk niet eens zo veel uit. Vooral belangrijk is dat het staartjagen ophoudt rond de leeftijd van zes maanden. Op die leeftijd beginnen honden in de vrije natuur namelijk zelf hun prooi te vangen.

Waarom zit je volwassen hond zijn staart achterna?

Dat je volwassen viervoeter een enkele keer zijn staart achternazit, is niet meteen iets om je zorgen over te maken – hij herbeleeft gewoon heel even z’n jeugd! Als je hond echter regelmatig cirkeltjes rent om zijn staart te pakken te krijgen, spreken dierenartsen van dysfunctioneel gedrag dat verschillende oorzaken kan hebben. We lichten de belangrijkste hieronder toe. 

1.      Je hond heeft een fysieke aandoening

Soms jagen honden op hun staart omdat ze eenvoudigweg last hebben van irritatie bij hun staart of achterwerk. In dat geval zijn verstopte anaalklieren of huidproblemen vaak de boosdoener. Aarzel dus zeker niet om je hond naar de dierenarts te brengen om eventuele fysieke aandoeningen uit te sluiten.

2.      Je hond verveelt zich

Ben je weinig thuis? Laat je je hond eigenlijk maar zelden uit? Honden die zich vervelen, zijn extra geneigd om hun staart achterna te zitten. Wees eerlijk tegenover jezelf en ga indien nodig wat vaker met je hond wandelen of sporten. Weet ook dat het ene hondenras meer behoefte heeft aan beweging dan het andere. Zo kun je een golden retriever bijvoorbeeld niet vergelijken met een maltezer. Vraag bij twijfel altijd raad aan je dierenarts.

3.      Je moedigt het staartjagen aan

Toegegeven, het is best grappig om te zien hoe honden helemaal kunnen opgaan in hun eigen staart. Toch negeer je het gedrag maar beter (tenzij verveling of een fysieke aandoening aan de oorzaak ligt, uiteraard). Het zou namelijk goed kunnen dat je hond eigenlijk geen probleem heeft, maar toch z’n staart blijft achternazitten omdat jij er telkens zo om moet lachen – of omdat je hem ervoor probeert te straffen en hij van die aandacht geniet.

Straf je hond niet!

Honden hebben een kort geheugen. Ze begrijpen dus lang niet altijd waarom ze worden gestraft. Sterker nog, straffen heeft bij sommige honden zelfs een averechts effect. Het maakt hen angstig, met nog meer negatief gedrag tot gevolg, of ze blijven het gedrag vertonen omdat ze genieten van de (weliswaar negatieve) aandacht die ze ervoor krijgen